Norge indfører forbud mod skadelig syre
Som det første europæiske land indfører Norge et totalforbud mod tekstiler, der indeholder det sundheds- og miljøskadelige stof PFOA. Forbuddet gælder også import til landet.Norge er blevet det første land i Europa til at indføre lovgivning, der forbyder salg af produkter og tekstiler, der indeholder PFOA.
Stoffet PFOA – eller perfluoroctancarboxylat, som det fulde navn lyder – er en syntetisk syre, som anvendes i en række produkter, idet det fungerer vand- og fedtafvisende. I tekstilindustrien optræder PFOA primært som et biprodukt af andre kemikalier, der anvendes til fremstilling af vand-og olieresistente produkter. Det skriver ecotextile.com.
Det norske forbud omfatter både fremstilling, import, eksport og salg af produkter og tekstiler, som indeholder PFOA.
LÆS OGSÅ: ”Adidas intensiverer afviklingen af farlig kemi”
Stoffet er bioakkumulerende og ophobes derfor i miljøet. Samtidig er stoffet dokumenteret skadeligt for den menneskelige reproduktionsevne, og det er mistænkt for ligeledes at være kræftfremkaldende.
Det norske forbud er trådt i kraft fra 1. juni i år, men ifølge Ecotextile er der indgået en aftale med industrien, som betyder, at produkter, der er produceret før 1. juni kan importeres og sælges indtil 1. januar 2018.
LÆS OGSÅ: ”Giftige kemikalier fundet i børnetøj i Norge”
På EU-plan blev PFOA optaget på den såkaldte kandidatliste under REACH (EU’s samlede kemikalielovgivning) for et år siden. Kandidatlisten er en liste over særligt problematiske stoffer. Når et kemisk stof er optaget på kandidatlisten er det ikke forbudt, men en række forpligtelser for virksomhederne træder i kraft. Det drejer sig om pligt til at skaffe sig information og videregive information om stoffet i leverandørkæden.
Når et stof er optaget på kandidatlisten skal enhver leverandør af et givent produkt give information til sine kunder, hvis det indeholder mere end 0,1 pct. af stoffet. Herudover skal detailhandelen give information om stoffernes tilstedeværelse i produkter til forbrugerne, hvis en forbruger beder om det.
Kilder: Ecotextile.com, mst.dk (Miljøstyrelsen)