Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Udland

Giftige kemikalier fundet i børnetøj i Norge

Det norske Forbrugerråd har fundet hormonforstyrrende stoffer i børnetøj fra H&M, Cubus, Zara og Kappahl.
Det norske Forbrugerråd har fundet hormonforstyrrende stoffer i børnetøj fra H&M, Cubus, Zara og Kappahl.

”Det er foruroligende, at hvert tredje stykke børnetøj vi har tjekket, indeholder stoffer med egenskaber, der kan være skadelige. Det er stoffer, der ikke burde eksistere i børnetøj,” siger direktør i Norges Forbrugerråd, Randi Flesland til det norske medie Dagens Næringsliv.

Forbrugerrådets test afslørede blandt andre stofferne DBP og DEHP i en T-shirt fra Cubus. Stofferne er forbudt i legetøj og småbørnsartikler, fordi de kan virke hormonforstyrrende og forårsage skade på fostre.

Undersøgelsen fandt også stoffet nonylfenoletoxilat, som nedbrydes til det hormonforstyrrende stof nonylphenol, i en række forskellige beklædningsgenstande; et par boksershorts fra Kappahl, i et par jeans og en sweater fra Cubus, i to denimjakker fra Zara samt i et par jeans fra H&M.

LÆS OGSÅ: ”Giftige kemikalier fundet i børnetøj i Kina”

”H&Ms kemikalierestriktioner har siden 1999 frivilligt indeholdt strenge restriktioner mod nonylfenoletoxilater (NPEO). Grænsen ligger på 100 mg/kg,” siger Kristin Fjeld, der er pressechef for H&M i Norge til Dagens Næringsliv.

Det norske Forbrugerråd har ikke offentliggjort testresultaterne på deres hjemmeside, men H&Ms pressechef i Norge siger, at testresultatet er langt under tøjkædens grænseværdier.

”Det fortæller os, at NPEO ikke har været brugt direkte, men snarere er smittet af på tøjet. Dette kan ske via maskiner eller transport. H&M er førende i kampen mod skadelige kemikalier og har meget strenge kemikalierestriktioner, ofte strengere end den nationale lovgivning. Forbrugerrådets test viser, at vi har et system, der fungerer, når det gælder vores kemikalierestriktioner,” siger Kristin Fjeld.

LÆS OGSÅ: ”Burberry siger farvel til farlige kemikalier”

I en e-mail til Dagens Næringsliv skriver kommunikationschef hos Cubus, Julie Brageli Eckhardt, at tøjkæden nu vil gennemgå testresultaterne.

”Enhver, der producerer til Cubus forpligter sig på at følge vores kemikaliekrav, og er forpligtet til at foretage test under produktionen for at sikre, at de færdige produkter ikke indeholder skadelige kemikalier,” skriver hun i mailsvaret til avisen.

Testen af børnetøjet er udført i forbindelse med seminaret ”Hvordan sikres forbrugerne en hverdag uden gift”, som er arrangeret af Forbrugerrådet i Norge og Danmark med støtte fra Nordisk Råd, som blev afholdt i sidste uge.

Kilder: Dagens Næringsliv, VG.no, Forbrukerradet.no