Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Nike, Adidas og Puma modsætter sig rødt kort fra Greenpeace

Sportsvirksomhederne afviser kritikken i en ny Greenpeace-rapport og understreger, at de overholder kemikalie-lovgivningen.
Sportsvirksomhederne afviser kritikken i en ny Greenpeace-rapport og understreger, at de overholder kemikalie-lovgivningen.

Greenpeace gav i sidste uge det røde kort til sportsgiganterne Nike, Puma og Adidas.

Det skete med rapporten ’A Red Card for Sportswear Brands’, som på baggrund af laboratorietest viste, at flere af sportsvirksomhedernes VM-produkter indeholder farlig kemi.

Men den kritik afviser sportsvirksomhederne. Ifølge Ecotextile skriver Nike følgende i en kort erklæring:

”Nike er forpligtet til målet om nul udledning af farlige kemikalier i 2020. Siden vi annoncerede denne målsætning i november 2011, har vi gjort betydelige fremskridt hen imod vores mål. Nike-produkterne, som er blevet testet i rapporten, ligger alle inden for EU-lovgivningens grænser og under grænserne i Nikes egen Restricted Substances List.”

Testet ved to uafhængige laboratorier

Greenpeace-rapporten er baseret på en analyse af i alt 33 produkter, der er relateret til og markedsført i forbindelse med VM. Det drejer sig om 21 par fodboldstøvler, syv fodboldtrøjer samt fire par målmandshandsker og den officielle VM-fodbold.

Greenpeace har købt produkterne i en række forskellige lande og fået dem testet ved to uafhængige, akkrediterede laboratorier i henholdsvis Storbritannien og Tyskland.

Resultatet af Greenpeaces undersøgelser viser, at produkterne blandt andet er testet positivt for indhold af diverse PFC-stoffer (perflourerede stoffer), NPE (nonylphenol ethoxylater), DMF (dimethylformamid) og ftalater. Stoffer, der blandt andet er forbundet med hormonforstyrrelser hos mennesker og forurening af miljøet.

LÆS OGSÅ: ”Farlig kemi i VM-tøj fra Nike, Puma og Adidas”

Ligesom Nike, så skriver Puma også i deres svar til Greenpeace-rapporten, at alle de testede Puma-produkter overholder samtlige lovkrav.

”Selv om Greenpeace-rapporten ikke kommer med modstridende påstande, vil vi gerne understrege, at de testede Puma-produkter opfylder alle lovmæssige krav.”

Farligt for hvem?

I rapporten skriver Greenpeace, at produkternes indhold af skadelig kemi primært er problematisk i forhold til sundhedsrisikoen for de ansatte på fabrikkerne og i forhold til vandmiljøet i produktionslandene.

”Majoriteten af miljø- og sundhedsbelastningen fra disse kemikalier vil ligge i de lande, hvor produkterne bliver produceret, hvilket hovedsageligt er i Asien, hvor kemikalierne fra produktionen bliver udledt i vandmiljøet,” skriver Greenpeace blandt andet i rapporten.

Hos Adidas forholder man sig imidlertid primært til den eventuelle sundhedsrisiko hos forbrugerne.

”Ingen af ​​de testede produkter udgør nogen sundhedsrisiko for forbrugerne. Alle de offentliggjorte resultater og koncentrationer opfylder fuldt ud alle juridiske krav. For at give et eksempel: Den europæiske retningslinje for NPE er 1.000 ppm (parts per million) – værdien , der blev fundet i Adidas Brazuca-fodbolden – er halvtreds gange lavere end denne retningslinje,” lyder det fra Adidas ifølge Ecotextile.com.

Adidas opfordrer desuden Greenpeace til at offentliggøre deres testmetoder, så virksomheden kan efterprøve testene.

”Vi opfordrer Greenpeace til at dele oplysninger om deres testmetode med os, da vi gerne vil have resultaterne verificeret ved uafhængige institutter. Ingen af ​​testresultaterne tyder på bevidst brug af disse komponenter i vores materialer. Vi afviser klart Greenpeaces forsøg på at få vores forbrugere til at tro, ​​at vores produkter er usikre,” lyder det fra Adidas.