Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Udland

Hollandsk domstol: Forbud mod minkavl er ulovligt

I 2012 vedtog det hollandske parlament et forbud mod minkavl. Nu har avlerne rettens ord for, at forbuddet er i strid med den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
I 2012 vedtog det hollandske parlament et forbud mod minkavl. Nu har avlerne rettens ord for, at forbuddet er i strid med den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

For to år siden nedlagde det hollandske parlament forbud mod minkavl. Efterfølgende lagde de hollandske avlere sag an mod staten. Nu er retssagen ved den hollandske domstol i Haag afsluttet, og det endte med en sejr til avlerne.

Domstolen kalder nemlig forbuddet ulovligt og henviser til den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Forbuddet giver nemlig ikke, mener domstolen, de hollandske minkavlere tilstrækkelig erstatning for ekspropriationen af deres erhverv, skriver Kopenhagen Fur.

Holland er verdens tredjestørste producent af minkskind, og den hollandske pelsdyravlerforening vurderer, at tabet nærmer sig to milliarder euro. Derfor glæder suspenderingen af forbuddet Kenneth Ingman, der er formand for Fur Europe, som er en paraplyorganisation for pelsbranchen i Europa:

”Vi er særdeles tilfredse med, at den hollandske domstol har vurderet, at menneskerettigheder er vigtigere end tilfældige politiske og moralske strømninger. Produktion og brug af pels er et spørgsmål om den enkeltes ret til frit at vælge og ikke et politisk spørgsmål. Der findes ingen rimelige argumenter for at ødelægge et velfungerende erhverv med en høj dyrevelfærd,” siger han i en meddelelse.

Den hollandske landbrugsminister Sharon Dijksma fra Arbejderpartiet har givet udtryk for, at hun vil anke afgørelsen, men der hersker stadig uvished om, hvad der videre kommer til at ske i sagen.