Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Trendeksperten: Kunst og historie inspirerer til nye kombinationer

FashionForums faste trendkonsulent har været i Rom og Milano og genkender tidens tendenser i de gamle malerier og den impossante arkitektur.
FashionForums faste trendkonsulent har været i Rom og Milano og genkender tidens tendenser i de gamle malerier og den impossante arkitektur.

<img class="alignleft" title="OSXDaily 2012-10-31 kl. 12.59.21″ alt=”” src=”https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/10/OSXDaily-2012-10-31-kl.-12.59.21.jpg” width=”99″ height=”91″ />

Luisa Traina er designmanager hos Vero Moda med ansvar for de tendenser, der ligger til grund for Vero Modas mere end 5.000 årlige styles. Luisa Traina har været korrespondent for WGSN og Stylesight i Milano, London og København, og så driver hun også trendbloggen Look Through Me

På FashionForum blogger hun om trendanalyse, kommende sæsoner og hvordan din virksomhed bedst integrerer fremtidige tendenser.

Kunsten får større og større indflydelse på tendenserne i modebilledet. Og jeg tror efterhånden det er de færreste, der ikke er stødt på fx Celines nye kunstinspirerede kollektion, som også high street-mærkerne har fundet inspiration i.

Kigger vi nationalt på tendensen med kunst i moden har Stine Goyas nye kollektion hentet inspiration fra antikke ruiner, men det i Italien særligt er den dynamiske duo Dolce & Gabbana, der har set på romersk arkitektur til deres SS14-kollektion. Og alt tyder på, at den kunstneriske fascination fortsætter i flere sæsoner.

På en nylig tur til Rom og Milano blev jeg meget fascineret af den ekstremt kunstneriske arkitektur i begge byer. Bygningerne dernede er vitterligt ligesom store kunstværker. Rom er storslået, dramatisk og smukt forfaldent, særligt de romerske ruiner, og Milano balancerer mellem et gotisk og yndefuldt ydre, hvor moderne firserbygninger er skarpe og grafiske med interessante farvevalg.

Jeg var meget inspireret af kirkernes, de kommunale bygningers, togstationernes og boligblokkenes ydre struktur, store døre og imponerende indgangspartier. Jeg tog også mig selv i at træde ind i stort set enhver kirke i Rom, da dørene altid er åbne. Indenfor i kirkerne blev jeg især draget mod den innovative brug af farvet marmor, som skaber smukke grafiske mønstre.

Marmorprint har faktisk allerede været en stor succes inden for mode og interiør i flere sæsoner nu. Dog har vi hidtil arbejdet meget sikkert med marmoreringer inden for mode, ved primært at bruge tone-i-tone-print. Da jeg vandrede rundt i kirkerne, så jeg en mulighed for at lege med flere farvekombinationer og varierende marmormønstre. Når marmorprintet indhylles i geometriske mønstre og former, skaber de skarpe linjer en fin kontrast til de bløde og slørede marmorerede mønstre.

Man kan også hente inspiration fra de historiske, religiøse malerier, der findes i enhver kirke. Særligt legen med forskellige farver, som ses i de ikoniske og religiøse malerier af Leonardo Da Vincis samt andre mindre kendte kunstnere kan være godt input – blandingen af pasteller, mørkebrune toner og brændt rød.

Ser man tilbage i tiden på forskellige perioder i kunsten, og ser man helt specifikt på brugen af farver i hver enkelt periode, er det meget inspirerende. Det ændrer ens perspektiv på, hvordan man kan bruge farver. Og moden har faktisk de seneste mange sæsoner undergået store forandringer i den måde, farver bruges og sammensættes på. Vi er i færd med at udvikle gode farvekombinationer, og vi er faktisk blevet langt mere åbne over for brugen af farver.

Jeg har allerede talt om min fascination af Amalfikysten i SS15-sæsonen, og denne fascination af Italien fortsætter helt ind i AW15, hvor man vil kigge nærmere på historiske byer som Rom og Milano. Jeg tror på, at historisk arkitektur og særligt arkitekturen fra Italien vil inspirere design meget mere i fremtiden og bidrage til smukke kollektioner i de kommende sæsoner.

Jeg elsker følgende citat fra den kinesiske filosof Konfutse, der så fint opsummerer min pointe: ”Studér fortiden, hvis du skal forstå fremtiden.”