Ét år efter Rana Plaza: Problemerne er langtfra løst
Ny DanWatch-rapport illustrerer de fortsatte problemer i Bangladesh, når det gælder arbejdernes sikkerhed, løn og rettigheder.I dag er det præcis ét år siden, at fabrikskomplekset Rana Plaza kollapsede i Bangladesh. Over 1.100 arbejdere mistede livet, og over 2.000 blev såret i den værste ulykke i tøjbranchens historie.
I anledning af årsdagen har det danske nonprofit-medie DanWatch netop udgivet rapporten ’Tøjets Tragedier’, hvori de gør status over forholdene i den bangladeshiske tekstilsektor et år efter Rana Plaza-ulykken.
Interviews med 30 arbejdere fra 14 fabrikker
Rapporten beskriver de forskellige initiativer, der er sat i værk siden ulykken, herunder fx Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh samt den amerikanske pendant The Alliance for Bangladesh Worker Safety, men den fremhæver samtidig også de mange store problemer, som tøjindustrien i Bangladesh fortsat kæmper med: Uventede fald i løn eller løntrin, fyringer af fagforeningsaktive, fyringer for graviditet, verbale overfald og trusler samt de fortsatte problemer med brand- og bygningssikkerhed på tekstil- og tøjfabrikkerne.
Rapporten er blandt andet udarbejdet på baggrund af en researchrejse til Bangladesh, hvor DanWatch har udført interviews med 30 arbejdere fra 14 fabrikker samt ledere fra tre fagforbund i landet.
Rana Plaza-ulykken bliver markeret på Copenhagen Fashion Summit
På Copenhagen Fashion Summit, som bliver afholdt i Operaen i København i dag, fortæller en af direktørerne fra The Bangladesh Accord, Alan Roberts, om de tiltag, der er sat i gang i Bangladesh for at højne sikkerheden på fabrikkerne.
”Rana Plaza-ulykken har været et opråb til, at vi bliver nødt til at sætte handling bag ord. Og arbejdet er i fuld gang. Bag Bangladesh-akkorden står en stor gruppe af brands og forhandlere, som i samarbejde med internationale og Bangladeshiske fagforeninger, har indgået en juridisk bindende aftale for at inspicere fabrikker i Bangladesh. Inspektionerne bliver lige nu udført i Bangladesh, og forhåbentlig kan de på sigt sprede sig til andre markeder udover Bangladesh,” siger Alan Roberts.
Arbejdet i Bangladesh kommer til at tage flere år
I dagene efter ulykken, og da FashionForum gjorde status for et halvt år siden, blev det fra flere sider understreget, at problemerne med bygnings- og brandsikkerhed i Bangladeshs tekstilindustri ikke kan betegnes som hverken enkelttilfælde eller få brodne kar. De er systemiske og kan af samme årsag heller ikke løses med et snuptag.
LÆS OGSÅ: “Bangladesh: Problemer på 10 ud af 10 fabrikker”
”Det er klart, at det overordnet set kommer til at tage flere år at skabe sikkerhed for tekstilarbejderne i Bangladesh,” sagde daværende udviklingsminister Christian Friis-Bach (Rad.), da FashionForum interviewede ham tilbage i november måned for at få en halvårsstatus på arbejdet med at forbedre sikkerheden.
LÆS OGSÅ: “Minister: Bangladesh var på vej mod bunden”
Der afholdes i forbindelse med Rana Plaza-indlægget ved Copenhagen Fashion Summit et minuts stilhed for at mindes ofrene.