Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

H&M: Produktion på kritisabel fabrik stoppede i januar

H&M blev opmærksomme på dårlige forhold på fabrik i Bangladesh i november i fjor og reagerede omgående, lyder det fra den svenske koncerns danske presseafdeling.
H&M blev opmærksomme på dårlige forhold på fabrik i Bangladesh i november i fjor og reagerede omgående, lyder det fra den svenske koncerns danske presseafdeling.

I går kunne FashionForum berette, at den danske vagthundsorganisation DanWatch havde afsløret dårlige forhold på en fabrik i Bangladesh, der efter forlydende producerer H&M-tøj. H&M oplyste dog, at fabrikken var på listen over fabrikker, der skal udfases.

LÆS OGSÅ: DanWatch kritiserer H&M-leverandør i Bangladesh

FashionForum har nu pr. mail fået svar fra H&M’s danske presseafdeling, hvor kommunikationsmedarbejder Sara Juel Andersen siger følgende:

Har H&M produktion på Well-tex-fabrikken?

Nej. H&M besluttede at stoppe samarbejdet med Welltex i januar 2014.

Hvorfor oplyser H&M ikke om de fabrikker, de er i gang med at udfase?

I vores Sustainability-rapport rapporterer vi åbent om de fremskridt, vi gør, og de udfordringer, som vi møder i hvert produktionsland. H&M var en af de første og største virksomheder i verden, der gjorde leverandørlisten offentlig, og listen indeholder ca. 95 pct. af den totale ordrevolumen.

LÆS OGSÅ: H&M i etisk selskab med Levi’s og Gap

De leverandører, der ikke fremgår på listen, er enten i en testfase, hvor vi tester muligheden for at placere ordrer – eller under udfasning, hvor vi følger vores rutiner for dette, hvilket har til formål at mindske risikoen for afskedigelse af medarbejdere.

Hvor lang er udfasningsperioden og hvornår stopper H&M-produktionen på den nævnte fabrik?

H&M accepterer ikke disciplinære eller diskriminerende handlinger fra arbejdsgivere over for arbejdstagere. Derfor stoppede vi vores samarbejde med Welltex i januar 2014.

H&M blev gjort opmærksom på situationen hos leverandøren i november 2013 af en lokal fagforening i Bangladesh. Vi reagerede omgående med at kræve, at det alvorlige brud på vores Code of Conduct ophørte med det samme. Indledningsvis forsøgte vi at facilitere en dialog mellem fagforeningen og Welltex i håbet om, at de ville indgå en aftale. Da Welltex fortsat ikke levede op til vores krav, afviste vi dem som leverandør i januar 2014.

H&M har ikke kun et ansvar over for vores leverandører under et samarbejde, men også når et samarbejde skal afsluttes. Når et samarbejde skal afsluttes, for eksempel ved fortsat brud på vores Code of Conduct, kommitter vi os til en rimelig udfasningsperiode. Vi informerer vores leverandører mellem tre og seks måneder i forvejen (men perioden kan variere afhængig af sagen). Når en leverandør lukker fabrikker, forsøger vi at få dem til at følge lovgivningen på området.

Det fremgår tydeligt i vores Code of Conduct, at alle arbejdere har ret til at være medlem af fagforeninger efter eget valg og til at indgå kollektive forhandlinger og aftaler. H&M accepterer heller ikke disciplinære eller diskriminerende aktioner mod arbejdere, der fredeligt og retmæssigt vælger at starte eller blive medlem af en fagforening.