Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

CSR-rapport: 79 millioner smykker gav overarbejde

Pandora øgede produktionen af smykker med 40 procent i 2013. Trods ansættelsen af 2.000 nye medarbejdere i produktionen gav det udfordringer med overarbejde blandt de ansatte.
Pandora øgede produktionen af smykker med 40 procent i 2013. Trods ansættelsen af 2.000 nye medarbejdere i produktionen gav det udfordringer med overarbejde blandt de ansatte.

Sidste år øgede Pandora produktionen til i alt 79 millioner smykker mod 54 millioner i 2012. Samtidig ændrede virksomheden kollektionsmønster fra 2 årlige kollektioner til 7 af slagsen, og endelig blev der alene i produktionen ansat 2.000 nye medarbejdere.

Det er nogle af de overskrifter, man kan trække ud af Pandoras netop offentliggjorte CSR-rapport for 2013, som var året, hvor virksomheden for alvor fik vendt udviklingen rent økonomisk.

For første gang nogensinde rundede smykkevirksomheden en rekordomsætning på over ni milliarder kr.

LÆS OGSÅ: ”Pandora leverer rekord-regnskab”

”Væksten i efterspørgslen førte til en rekordhøj smykkeproduktion på 79 millioner smykker i 2013 fra 54 millioner smykker i 2012. Vigtigheden af at integrere ansvarlighed ind i den daglige forretning er blevet understreget af både størrelsen, omfanget og ikke mindst tempoet af de forandringer, vi har stået overfor i 2013,” siger Pandoras CEO Allan Leighton i en pressemeddelelse, der ledsager CSR-rapporten.

For meget overarbejde i produktionen

Langt størstedelen af Pandoras smykkeproduktion foregår på virksomhedens fabriksfaciliteter i Thailand, hvor ansættelsen af ca. 2.000 nye medarbejdere i 2013 fik det samlede medarbejdertal i produktionen op på knap 6.000.

Pandoras produktion blev igen i 2013 valideret til at være i overensstemmelse med ISO 9001-standarden (kvalitet), OHSAS 18001 (sundhed og sikkerhed) og ISO 14001 (miljø).

Til gengæld viser CSR-rapporten også, at det opskruede tempo i virksomheden betød, at medarbejderne i Thailand havde for meget overarbejde sidste år.

Allerede tilbage i 2012 manglede Pandora et enkelt flueben for at kunne leve fuldt op til kravene for certificerede medlemmer af Responsible Jewellery Council (RJC), idet overarbejde blandt virksomhedens ansatte på produktionsfaciliteterne i Thailand i visse tilfælde oversteg 12 timer om ugen.

På grund af den kraftigt forøgede produktion fortsatte overarbejde med at være en udfordring i 2013, men ved indgangen til 2014 kunne Pandora, ifølge CSR-rapporten, igen leve op til kravene i RJC og ILO (International Labour Organization).

Pandora bemærker, at alt overarbejde er foregået frivilligt og udført i fuld overensstemmelse med thailandsk lovgivning.

79 mio. smykker – fem arbejdsulykker

Til trods for overarbejdet og de mange nytilkomne i produktionen, så registrerede Pandora blot fem arbejdsrelaterede ulykker i produktionen sidste år, som sammenlagt resulterede i 12 tabte arbejdsdage.

”Vi har formået at fastholde en bemærkelsesværdig lav ulykkesrate sammenlignet med en hvilken som helst industriel sektor i et hvilket som helst land,” skriver Pandora i CSR-rapporten.

Læs hele Pandoras CSR-rapport her.