Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Trendekspert: Find din designinspiration i nye omgivelser

Trendekspert Luisa Traina sprang allerhelst SS14-sæsonen over og hoppede direkte til SS15. For da er krisen - endelig - ved at have lagt sig.
Trendekspert Luisa Traina sprang allerhelst SS14-sæsonen over og hoppede direkte til SS15. For da er krisen - endelig - ved at have lagt sig.

<img class="alignleft" title="OSXDaily 2012-10-31 kl. 12.59.21″ alt=”” src=”https://fashionforum.dk/wp-content/uploads/2012/10/OSXDaily-2012-10-31-kl.-12.59.21.jpg” width=”99″ height=”91″ />

Luisa Traina er designmanager hos Vero Moda med ansvar for de tendenser, der ligger til grund for Vero Modas mere end 5.000 årlige styles. Luisa Traina har været korrespondent for WGSN og Stylesight i Milano, London og København, og så driver hun også trendbloggen Look Through Me

På FashionForum blogger hun om trendanalyse, kommende sæsoner og hvordan din virksomhed bedst integrerer fremtidige tendenser.

Det er januar og iskoldt, og vi er alle sammen pakket ind i sæsonens must-haves: skotsktern i mørke brune, bordeaux, grå, marine og skovgrønne nuancer. Alligevel – eller måske netop derfor – drømmer vi om friske sommermorgener, bare ben og lette materialer mod solbrun hud.

Detailhandlen er fuldt ud bevidst om vores ønsker og dekorerer butiksvinduerne med friske varer fra årets forårs-/sommerkollektioner. Og selvom jeg også drømmer mig væk (i min egen uniform af skotskternet nederdel, dybgrøn rullekravetrøje, uldne strømpebukser og bordeauxfarvede Adidas), så er det ikke sommeren 2014, jeg fokuserer på – men derimod sommeren 2015.

Og lad mig allerede nu løfte sløret: Det bliver en guddommelig sæson. Jeg har lyst til at fylde mine lunger med den middelhavsluft og -duft, designerne har indsnuset i inspirationsfasen, og forkæle mig selv med friske ferskenfarvede eller citrongule nuancer og meter efter meter af margueritprints.

Jeg har forelsket mig hovedkulds i sæsonen, der venter godt et år ude i fremtiden, og nu virker alt, der kommer før den, gammelt og umoderne. Jeg længes efter det nye og friske, der venter i foråret ’15.

Og det har fået mig til at overveje en ting, for hvorfor har jeg aldrig tidligere drømt om at skippe en sæson eller to?

Jeg tror, det er fordi SS15 bliver den sæson, der hiver os ud af en nærmest endeløs økonomisk krisetilstand. Kreativitet bliver et stort selling-point, efterhånden som forbrugerne bliver trætte af ”sikkert” design, som vi har set så meget af gennem kriseårene.

Kunderne tørster efterhånden efter innovativt design og nye farvehistorier, og SS15 bliver sæsonen, hvor designerne endelig slipper tøjlerne og decideret kreerer igen. Det bliver en eksplosion af kreativitet, og derfor vil jeg indædt råde designerne ude i modevirksomhederne til at holde sig fra standard-inspirationsrejser til storbyer som London, New York. Milano og Paris, hvor man har tendens til at hente inspiration i masserne af mennesker.

I stedet skal vi bevæge os ud mod Middelhavets kystlinjer og lade os inspirere af dugen på bordet, af måltiderne, der bliver indtaget, af den måde, kokkene samler og tilbereder ingredienserne, og af selve Middelhavs-energien.

Vi skal flyve til Miami uden andet mål end at vandre gennem gaderne og tilfældigt ramme ind i byens store kunstscene, vi skal leje en ikonisk, halvsmadret vintage-amerikanerbil og tilbringe tid med at finde mønsterinspiration og farvehistorier ved poolen på et outdated faldefærdigt motel i Florida.

Med andre ord bliver vi nødt til at vende blikket væk fra alt det, vi har vænnet os til. Vi må fjerne os fra vores indgroede ideer om god smag og klassiske måder at kombinere farver på, for disse forestillinger er blevet alt for tæt forbundet med kriseårene.

Vi må lede efter inspiration på nye måder – og nye steder! – for at indfange den SS15-sæson, som forbrugerne endnu ikke ved, de efterspørger. Men som de vil forlange at kunne købe i januar 2015.