Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland, Modeuge

Backstage med Kopenhagen Fur: Når scenelyset slukker

FashionForum fulgte forberedelserne og oplevede fx en model med knap fem minutter til at få lagt nyt makeup og sat hår - og så på podiet igen. Kom med bag scenetæppet til Kopenhagen Furs åbningsshow.
FashionForum fulgte forberedelserne og oplevede fx en model med knap fem minutter til at få lagt nyt makeup og sat hår - og så på podiet igen. Kom med bag scenetæppet til Kopenhagen Furs åbningsshow.

COPENHAGEN FASHION WEEK AW14. Klokken er 12:12 onsdag middag. Modellerne står lydløst på trappen bag scenen i Rådhussalen. Alt er på plads, kun publikum mangler at finde deres pladser. Og så lyder det i højttalerne i salen: ”Ladies and gentlemen please take your seats”. Backstage lyder beskeden i det interne samtalesystem, ”standby for blackout”. Alt lys slukkes.

Sekunder forinden er samtlige pelse blevet kartet op af buntmagere, der står i hver side af showscenen. Det er ifølge showproducer Eva Helmbæk et af de vigtigste elementer til et pelsshow, fordi pelsen skal tage sig så smuk ud som muligt, og man kan hurtigt se, hvis en af modellerne er kommet til ”at sætte en finger i pelsen”, som hun selv formulerer det.

Scenografi løfter koreografi

12:15: Koreografen Katrine Engberg slipper sit tag i Anne Sofie Madsens første model, som i samme bevægelse har fået tilladelse til at begive sig ud på scenen, ned ad den kridhvide trappe i venstre side af scenen, og videre ned af en bred hvid scene, der forbinder vesttrappen med østtrappen.

eva1

(Oversigtsbillede er fra Kopenhagen Fur AW14, scenografi og foto: Eva Helmbæk)

”Scenografien løfter koreografien. Det er øst og vest, der møder hinanden,” fortæller Eva Helmbæk, der er showproducer for Kopenhagen Fur-showet, om det enorme set-up, hvis opbygning startede klokken 16 dagen forinden.

Showet hedder da også “East West Fusion” og er ifølge Kopenhagen Fur en hyldest til fusionen af kulturer og mode mellem øst og vest. I alt er det seks designere, der fremviser deres AW14-kreationer. Det danske hold tæller Freja Dalsjö, Anne Sofie Madsen og Jean/Phillip, mens Kina repræsenteres ved Jamy Wee, ZouYou og Wang Yu Tao.

Vær selvsikre

12:16: En efter en kommer modellerne ud på podiet, til der i alt står fem. Og så 1-2-3-4-5-6-7-8 sekunder, når man ved det, kan man næsten se modellerne tælle indad. De første tre modeller bevæger sig synkront ned af hver sin catwalk. Zhang Xinzhi, en model som er fløjet ind fra Japan, går præcis, som Katrine Engberg for mindre end to timer siden har briefet om, da modellerne stadig sad med folie i håret:

”Hold energiniveauet, selvom I går langsomt, vær selvsikre med stærke ansigtsudtryk, og sørg for at gå i centrum af catwalken.”

Efter Anne Sofie Madsen følger den kinesiske designer Wang Yu Taos fem modeller, og herefter skal Zhang Xinzhi på scenen igen i designeren ZouYous kollektion. Det giver et hold på syv personer nøjagtig fire og et halv minut til at få modellen klædt af og på igen – vel at mærke med nyt hår og ny makeup – før hun atter skal sendes ind på catwalken.

Zhiang

Utraditionel pels

12:28: Den første af Jean/Phillips herremodeller træder ud på trappen. Det er en sportsorienteret kollektion i neopren og pels, med et tema, han selv beskriver som ”nogle ret så bombastiske silhuetter”, som han siger: ”Det er utraditionel pels i den forstand, at det er langt mere anvendeligt end noget du nogensinde har set til mænd før.”

Og det summer egentlig meget fint hele formålet med denne sæsons show og designsamarbejdet op. For ifølge Kopenhagen Fur skal hele arrangementet sikre udbredelsen af nye og utraditionelle design og teknikker inden for pelsmode.

Der er kun et skud

12:37: Den sidste designers modeller stiller sig klar bag scenetæppet. Det er Freja Dalsjö, der endnu engang samarbejder med Kopenhagen Fur. Denne gang med et mere eksperimenterede udtryk:

”Med pelsene prøver jeg at udtrykke en form for et meget stringent, kontrolleret univers, sammen med nogle tilfældige, instinktive intarsia-strøg. Jeg har prøvet at kombinere to modsættende følelser i designet,” siger Freja Dalsjö.

Hendes sidste model forlader podiet, blot for at stille sig om i rækken af modeller, der allerede står klar backstage til finalen, der kun sporadisk er blevet øvet igennem. Pelsene kartes op endnu engang.

12.41: Alt lys slukkes. Modellerne tæller; 1-2-3-4-5-6-7-8.