Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Bangladesh: Status efter ulykken

FARLIGE FABRIKKER. Dødskollapset i Bangladesh har fyldt både danske og internationale medier i den forgangne uge. FashionForum samler op på situationen.
FARLIGE FABRIKKER. Dødskollapset i Bangladesh har fyldt både danske og internationale medier i den forgangne uge. FashionForum samler op på situationen.

(Opdateret 3. maj) Da fabrikskomplekset Rana Plaza i byen Savar i Bangladesh kollapsede onsdag i sidste uge, havde støvet knap lagt sig, før en endeløs række af personer meldte sig i den globale debat med beskyldninger, anklager, forslag og bekymringer.

NGO’er, politikere, EU, danske og internationale tøjfirmaer og selveste paven har ytret sig om fabrikskollapset i Bangladesh. Nedenfor har vi samlet de vigtigste nedslag fra ugen, der gik.

I Bangladesh

Ifølge internationale medier er 501 personer bekræftet dræbt i ulykken, mens et ukendt antal fortsat savnes. Der er angiveligt ikke fundet nogen overlevende i ruinerne siden søndag, og redningsarbejdet blev afblæst mandag, da større maskiner begyndte på oprydningsarbejdet.

Ifølge BBC er i alt ni personer blevet anholdt i forbindelse med ulykken – heriblandt bygningens ejer Mohammed Sohel Rana.

Siden ulykken har størstedelen af landets tøjfabrikker været lukket og onsdag på arbejdernes internationale kampdag demonstrerede tusinder i hovedstaden Dhakas gader med krav om at få henrettet Mohammed Sohel Rana.

”Bygningens ejer bør blive hængt, og der bør gives kompensation til de sårede og omkomne,” sagde fagforeningsleder Moshrefa Mishu til Reuters.

Torsdag genåbnede fabrikkerne imidlertid, og de ansatte genoptog arbejdet.

Internationalt

Ulykken har også vakt genlyd i EU, hvor man nu overvejer at presse Bangladesh med handelssanktioner for at få forbedret arbejdsforholdene i landet.

”Vi overvejer passende foranstaltninger, blandt andet via Den Generelle Toldpræferenceordning (GSP), hvor Bangladesh modtager told- og kvotefri adgang til EU-markedet for derigennem at skabe et incitament for en mere ansvarlig styring af værdikæden,” siger EU’s udenrigschef Catherine Ashton.

I Washington har to demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus sendt et brev til Præsident Obama, hvori de opfordrer til at Obama-administrationen går mere aktivt ind i arbejdet med at styrke sikkerheden og arbejdernes rettigheder i Bangladesh.

Også de store tøjmærker har rykket på sig. Repræsentanter fra omkring 45 virksomheder, heriblandt Gap, H&M, Walmart, Primark og Marks & Spencer mødtes i denne uge med folk fra BGMEA (Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association) i Dhaka for at diskutere sikkerhedsspørgsmålet.

Blandt NGO’erne har Clean Clothes Campaign (CCC) presset på for at få de vestlige modehuse, der har fået produceret tøj på fabrikken i Savar, til at yde økonomisk kompensation til de efterladte og sårede.

“Man har en moralsk forpligtelse, når man outsourcer ansvaret sammen med produktionen. Hvis man scorer kassen på at få produceret tekstiler i Bangladesh, så er det ikke et urimeligt krav at sige, at så må man også gøre noget for de efterladte,” siger CCC’s danske talsmand, Klaus Melvin Jensen til epn.dk.

Foreløbig har den canadiske supermarkedskæde Loblaw og britiske Primark givet tilsagn om at yde støtte til ofrene og deres familier uden dog at nævne specifikke beløb.

I den mere kuriøse ende af koret finder man desuden den nye pave Frans, der har kaldt forholdene i Bangladeshs tekstilindustri for ”slavearbejde” med henvisning til lønningerne for tekstilarbejdere, der typisk ligger på 40 euro om måneden.

I Danmark

Danske PWT Group er blandt de virksomheder, der har fået produceret tøj på den sammenstyrtede fabrik. Virksomheden vil ifølge epn.dk på nuværende tidspunkt ikke forholde sig til en eventuel erstatning.

På brancheniveau er Dansk Mode & Textil i dialog med både handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og andre europæiske brancheforeninger. Pia Olsen Dyhr kræver, at tøjvirksomhederne åbner deres leverandørlister, hvilket DM&T tager skarpt afstand fra af konkurrencehensyn.

Adm. direktør Thomas Klausen håber dog at kunne lancere et udspil sammen med ministeren til forbedrede arbejdsforhold i Bangladesh efter sommeren.

 

Beklædningssektoren i Bangladesh udgør 77 pct. af landets eksport og har en værdi af 20 mia. dollar. Det er verdens næststørste produktionsland inden for beklædning efter Kina. Der er ca. 4.500 tøjfabrikker i landet med 3,6 mio. ansatte. Den typiske løn for tekstilarbejdere i Bangladesh ligger på ca. 40 euro om måneden.

Kilder: CNN, BBC, WWD, Reuters, epn.dk