Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Zara indblandet i ny sydamerikansk sweatshop-skandale

”Vi fandt mænd og børn, der boede der, hvor de arbejdede. De levede under forfærdelige forhold." Sådan lyder det om en ny fabrik i Argentina, der eftersigende producerer Zara Man-tøj.
”Vi fandt mænd og børn, der boede der, hvor de arbejdede. De levede under forfærdelige forhold." Sådan lyder det om en ny fabrik i Argentina, der eftersigende producerer Zara Man-tøj.

Ydmygende, sweatshop-lignende forhold og brug af børnearbejdere. Sådan beskrives forholdene på tre argentinske fabrikker, der ifølge La Alameda, en lokal arbejderrettighedsorganisation, producerer mode til den spanske kæde Zara. Det skriver både Vogue.co.uk og The Telegraph.

Det var efter et tip fra La Alameda, en interesseorganisation der arbejder for bedre vilkår til lavtlønsarbejdere, at de argentinske myndigheder undersøgte forholdene for arbejderne på de tre fabrikker i Buenos Aires.

Arbejderne, der tæller både børn og voksne, primært immigranter fra Bolivia, fortalte til de udsendte, at de blev tvunget til at arbejde mere end 13 timer om dagen og var forhindret i at forlade fabrikken uden tilladelse.

Ifølge La Ameda bliver der på fabrikken blandt andet syet tøj til Zara Man.

Juan Gomez Centurion er leder af den statslige argentinske vagthundsorganisation for sundhed og sikkerhed, som i sidste uge lavede razzia på tre fabrikker, der eftersigende producerer tøj til Zara. Han forklarer ifølge The Daily Mail:

”Vi fandt mænd og børn, der boede der, hvor de arbejdede. De var ikke registreret, og de levede under forfærdelige forhold. De havde ingen officielle dokumenter og blev holdt mod deres vilje. De fik ikke lov til at forlade deres arbejdssted uden tilladelse.”

Hos koncernen bag Zara, Inditex, er man ”overrasket over beskyldningerne”. Sådan her lyder det fra virksomhedens talsperson:

”Baseret på de begrænsede informationer, vi har fået indtil videre, har de omtalte fabrikker ikke noget at gøre med vores godkendte leverandører i Argentina. Vi vil meget gerne arbejde med la Alameda for bedre at forstå deres beskyldninger, men vi er ikke blevet kontaktet af dem vedrørende disse påstande, ej heller har de argentinske myndigheder kontaktet os eller klaget,” lyder det i The Telegraph.

Talspersonen tilføjer, at Zara har 60 argentinske leverandører, og gennem de seneste to år har foretaget 300 auditørbesøg, men stadig er villig til at samarbejde i en evt. yderligere undersøgelse.

Hos La Alameda, siger talsmand Gustavo Vera, at de ansatte på fabrikken startede arbejdet kl. 7 og arbejdede uden pause til kl. 23 seks dage om ugen.

I 2011 blev en gruppe på 15 arbejdere, 14 bolivianere og en peruvianer reddet fra en ulovlig fabrik i Sao Paolo i Brasilien, hvor der også blev produceret modetøj for den spanske kæde. Dengang gav Inditex en officiel undskyldning og betalte bøder for mere end GBP 350.000 (knap 3,1 mia. kr.), da det blev kendt, at arbejderne – den yngste var kun 14 år – arbejdede 12 timer om dagen for mellem GBP 95-175 (830-1559 kr.) om måneden.