Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Modeuge, Økonomi

Re-second: I ny butik, kan man bytte sig til kjoler

I den ny butik Re-second kan man for et medlemsskab bytte sig til nye - brugte - kjoler. Tendensen kommer fra Sverige og handler både om økonomi og bæredygtighed.
I den ny butik Re-second kan man for et medlemsskab bytte sig til nye - brugte - kjoler. Tendensen kommer fra Sverige og handler både om økonomi og bæredygtighed.

Træt af kun at få brugt den helt nye kjole en enkelt gang, for derefter bare at se den hænge i skabet? Så er en ny butik i København måske svaret. Som en reaktion mod danskernes massive tøjspild og med et ønske om at udvide folks garderober på en bæredygtig måde, åbner nu Danmarks første kjole-bibliotek.

I den nye butik Re-second kan medlemmerne – for 100 kr. om måneden – aflevere deres brugte, men flotte og rene kvalitetskjoler. Har man først gjort det, kan man løbende bytte sig til nye efter behov.

”Princippet er helt enkelt – du kommer ind i butikken med en smuk og ren kvalitetskjole og bytter den til en anden smuk og ren kvalitetskjole. Dagen efter kan du komme tilbage med kjolen og bytte den til en tredje eller beholde kjolen og bytte til en fjerde ny og smuk kvalitetskjole,” lyder det i pressemeddelelsen fra butikken, der er placeret på Jægersborggade i København.

Godt for miljøet
Butikken sætter med sin bytteordning især fokus på miljøet og det store tøjspild hver enkelt dansker har.

“Det vurderes, at danskerne skiller sig af med 10 til 25 kg tøj om året. Nye engelske undersøgelser viser, at hvis man bruger sit tøj ni måneder ekstra, kan man spare miljøet for 30 pct. belastning,” lyder det fra Johan Kryger, projektleder hos det bæredygtige initiativ NICE (Nordic Initiative Clean and Ethical, red.).

”Tiltag som Re-second, som vi i en årrække har set udbredt i Sverige, tilfredsstiller ikke blot vores trang til at forny garderoben, det sparer miljø og klima for en unødvendig belastning,” siger han.

Hos Re-second er tanken ikke kun på miljøet – rent økonomisk giver det også mening og passer godt ind i tidsånden, mener butikken.

”Rigtig mange forbrugere stræber ikke længere efter større og bedre ting. Verden har ændret sig fra “at have” til “at gøre”, og deleøkonomi er ikke bare godt for skabsplads og pengepungen. Det er også en rigtig god idé for planeten. For jo færre ting, der bliver lavet, des mindre affald til miljøet.”

Re-second åbnede i forbindelse med modeugen.