Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Byens butikker bukker under for byggerodet

Små forretninger og specialbutikker omkring hovedstadens mange byggepladser lider så meget, at de må dreje nøglen om.
Små forretninger og specialbutikker omkring hovedstadens mange byggepladser lider så meget, at de må dreje nøglen om.

 

Små forretninger og specialbutikker omkring hovedstadens mange byggepladser lider så meget, at de må dreje nøglen om. Det sker, fordi adgangen til butikkerne er begrænset, og ejerne kæmper forgæves for at få erstatning, skriver Politiken tirsdag. I brokvartererne er der nu eksempler på butiksdød, og der vil komme mange flere frem mod indvielsen af Metro Cityringen i 2018, siger handelsforeningerne. Det skriver business.dk.
 
"Det er urimeligt, at de, der tilfældigvis har en butik på Nørrebrogade eller Enghave Plads, skal miste en masse penge eller lade livet. Og de har ingen sanktionsmuligheder," siger Johnny Beyer, næstformand i Nørrebro Handelsforening, til Politiken.
 
I hjertet af byen ligger 1.100 butikker, og direktør i København City Center Jan Michael Hansen er særligt bekymret for de små specialbutikker, som er sårbare, da de ikke har en stor pengetank i ryggen:
 
"De små unikke butikker i sidegaderne bliver meget hårdere ramt end kædebutikkerne. For de små selvstændige erhvervsdrivende er det et spørgsmål om liv og død. Der er ikke nogen kompensation at få, og det er meget uheldigt," siger Jan Michael Hansen til Politiken.
 
Erhvervsdrivende kan søge om kompensation for tab ved Metroselskabet via den uvildige Ekspropriationskommission. Men i praksis er det for de fleste umuligt, siger advokat og ekspert i ekspropriation Christian Schwarz-Hansen til Politiken.
 
"Vi vil opleve, at mange må dreje nøglen om. Min erfaring er, at det er utroligt hårdt for en butik at løfte bevisbyrden for, at omsætningsnedgangen skyldes byggeriet," siger Christian Schwarz-Hansen, partner i Lead.
 
Det offentligt ejede Metroselskab og Ekspropriationskommissionen henviser til gældende regler og retspraksis.
 
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er på ferie og vil ikke udtale sig til Politiken. Lars Weiss, socialdemokraternes teknik- og miljøordfører, er overrasket over butiksdøden, men siger til Politiken, at politikerne ikke kan gøre noget:
 
"Det forskelligartede forretningsliv er en del af byens charme og kvalitet. Men fra forvaltningen har vi fået at vide, der ikke er juridisk grundlag for, at kommunen kan yde kompensation."


Kilde: Business.dk
Foto: Scanpix