Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

CSR: Fairtrade-guld til Danmark

Som noget nyt kan danske guldsmede - eller andre, der arbejder med materialet - nu få Fairtrade-certificeret guld til smykkeproduktion.
Som noget nyt kan danske guldsmede - eller andre, der arbejder med materialet - nu få Fairtrade-certificeret guld til smykkeproduktion.

For ganske nylig blev der vedtaget Fairtrade-standarder for guld. Og det betyder at guldsmede og andre, der arbejder med materialet, kan få det såkaldte Fairtrade and Fairmined-mærke.

Det er Fairtrade International og Alliance for Responsible Mining, der sammen har vedtaget standarderne for guld, der skal sikre, at minearbejderne har haft sikre arbejdsforhold og får en ordentlig betaling.

Små miner – stor fattigdom

Ordningen fokuserer på de små miner og pt. er fire miner certificeret, mens to mere er på vej. Til sammen vil de kunne producere omkring 30-35 kilo Fairtrade and Fairmined-certificeret guld om måneden.

Sjældent får de 100 mio. mennesker, der på verdensplan arbejder i guldminer, den pris, der gælder på verdensmarkedet. Og fordi leverandørkæderne er uigennemskuelige, er det stort set umuligt for forbrugerne at vide, hvor og under hvilke forhold, deres guld er blevet udvundet.

”Mange minearbejdere har ikke adgang til basale toiletforhold, rent drikkevand, de har dårlige huse og kun lille eller ingen adgang til uddannelse og lægehjælp. Desuden har de ofte en usikker økonomi. Derfor er det vigtigt at give forbrugerne en mulighed for at vide, at deres guld er hentet op af arbejdere med ordentlige vilkår og mulighed for at skabe en bedre fremtid,” siger Jonas Giersing, direktør for Fairtrade Mærket, i en pressemeddelelse. 



Første danske guldsmed

Herhjemme er den første danske guldsmed netop blevet certificeret – og for Anna Moltke-Huitfeldt handler det om både pris og mennesker.

"For mig handler Fairtrade om at give den rigtige pris fra starten, og dermed være med til at sikre at andre mennesker får mulighed for at opbygge et liv i respekt og anstændighed. Derfor er det et naturligt valg for mig at vælge at designe og lave smykker i Fairtrade og Fairmined-certificeret guld, når muligheden er der. Det er også vigtigt for mig, at der bliver taget hensyn til naturen – og dermed være med til at bevare og værne om liv,” lyder det fra Anna Moltke-Huitfeldt.


Fairtrade Mærket anslår, at prisen på Fairtrade and Fairmined-certificeret guld kommer til at være ti pct. højere end prisen på konventionelt guld. 

Ved at købe Fairtrade-certificeret guld kan du blandt andet ifølge Fairtrade Mærket være med til at sikre en fair betaling, en indsats mod børnearbejde, forbedret arbejdssikkerhed, ordentlige arbejdsvilkår og en sikker brug af kemikalier.

Billeder: Anna Moltke-Huitfeldts Fairtrade and Fairmined-certificerede smykker