Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Kultur i krisetid - Den kulturelle kapital skal revurderes

Kulturminister Uffe Elbæk (Rad.) har mandag-tirsdag haft tretten europæiske kulturpersonligheder i København for at finde ud af, hvordan kulturen og kunsten kan spille en afgørende rolle for Europa midt i krisen.
Kulturminister Uffe Elbæk (Rad.) har mandag-tirsdag haft tretten europæiske kulturpersonligheder i København for at finde ud af, hvordan kulturen og kunsten kan spille en afgørende rolle for Europa midt i krisen.

 

Kulturminister Uffe Elbæk (Rad.) har mandag-tirsdag haft tretten europæiske kulturpersonligheder i København for at finde ud af, hvordan kulturen og kunsten kan spille en afgørende rolle for Europa midt i krisen. De er enige om, at den nuværende krises udfordringer er globale, og at Europa har forpligtelsen til at gå forrest.
 
”Det har været utroligt spændende at opleve, at selvom gruppens medlemmer kommer med vidt forskellige geografiske og faglige baggrunde, har de alle været overbeviste om, at kunsten og kulturen både kan og bør bidrage til at finde løsninger på de massive samfundsmæssige udfordringer, Europa står overfor,” siger den danske kulturminister.
 
Revurdering af europæisk kulturel kapital
Fransk-libanesiske Moukhtar Kocache, kunsthistoriker og tidl. programansvarlig hos Ford Foundation, som er en af de udvalgte kulturpersonligheder mener, at spørgsmålet er, hvordan man kan skabe opmærksomhed og revurdere europæisk kulturel kapital. 
 
”Og hvilket ansvar har vi i den kulturelle sektor for at bevare og sikre vores værdier? Jeg håber, vi vil være i stand til at initiere en debat om disse emner,” spørger han videre.
 
Møde i Bruxelles til juni
Frem til juni vil gruppen finde svar på, hvordan kunsten og kulturen kan bidrage til at løse disse udfordringer. For det første vil hvert gruppemedlem finde et konkret europæisk eksempel på, hvordan kulturen kan bidrage til løsning af en eller flere af udfordringerne. 
 
For det andet vil gruppen sammen formulere et manifest med anbefalinger til den europæiske offentlighed og de europæiske politikere. Begge dele vil blive fremlagt i Bruxelles, hvor EU’s kulturministre, medlemmer af Eurpoparlamentets kulturudvalg samt repræsentanter for den europæiske offentlighed vil blive inviteret.
 
Den britiske kulturambassadør Josephine Green fra Beyond 20:21st Century Store mener ikke, man kan se kulturen som isoleret fra det større politiske billede: 
 
”Jeg håber, at vi med dette projekt kan kaste lys på nogle af de mange socialt og kulturelt nyskabende projekter, der foregår under radaren, og som kan inspirere det politiske niveau.”
 
Mangfoldighed i centrum
Kulturminister Uffe Elbæk peger på, at Team Culture med al tydelighed viser, at det er mangfoldigheden, der bør være centrum for den kulturelle debat i en krisetid:
 
”Vores drøftelser med gruppen viser med al tydelighed, at det er mangfoldigheden i de europæiske stemmer og kulturer, der tilsammen kan kaste lys på de udfordringer, Europa står overfor i dag. Jeg er meget spændt på, hvilke helt konkrete projekter og svar gruppen når frem til at kunne fremlægge i Bruxelles til juni.”
 
Foto: Radikale Venstre