Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Veronica B. Vallenes tyer til notesblokken

Digitalisering er vejen frem, lige fra iPads til smartphones og computere, som bliver mindre og lettere. Men flere designere har stadig stort udbytte af at benytte den lille sorte notesbog.
Digitalisering er vejen frem, lige fra iPads til smartphones og computere, som bliver mindre og lettere. Men flere designere har stadig stort udbytte af at benytte den lille sorte notesbog.

En række studerende ved KEAs PBA i Design/Business fik denne vinter til opgave at identificere en trend. Ved hjælp af DART-modellen, som også tidligere er omtalt på FashionForum.dk, foldede de trenden ud for endelig at udarbejde en artikel, målrettet FashionForum.dk, om emnet. FashionForum.dk bringer seks af artiklerne. Læs alle artiklerne her.
 
Af: Lisbeth Pedersen
 
Digitalisering er vejen frem, lige fra iPads til smartphones og computere, som bliver mindre og lettere. Ja, i vores hverdag er der utallige muligheder for at skrive notater uden at bruge pen og papir. 
 
Men alligevel ser man på skoler, i busser og i tog, at mange ivrigt bruger den lille sorte notesbog til at skrive flygtige tanker og ideer ned. Så er notesbogen og ikke mindst den truede håndskrift på vej ud, eller oplever den i disse tider den genfødsel, som eksperter havde spået som nærmest umuligt? 
 
Håndskrift og kreativitet
Der er mange gode grunde til at skrive i hånden og ikke mindst benytte den lille sorte notesbog. Det har designere som Veronica B. Vallenes, Vibe Johansson og Anne Marie Lie Nielsen fra Modström i hvert fald gode erfaringer med. 
 
De bruger alle notesbogen flittigt i deres designproces, og har den ofte med alle steder, for at kunne skrive og tegne de ideer og tanker de får:
 
”Jeg har min notesbog med mig overalt og har den tilmed ofte til at ligge ved siden af min seng,” siger Anne Marie Lie Nielsen, og Veronica B. Vallenes er enig: 
 
”Når jeg er i en designproces, går jeg både bevidst og ubevidst rundt og leder efter inspiration overalt, og det er derfor meget fint at have en lille notesbog, man kan have med i tasken.”
 
Vibe Johansson bruger også aktivt sin notesbog som en del af designprocessen:
 
“Jeg tegner og skriver dagligt og laver hundredvis af skitser til hver kollektion, så man må sige, at dette er en utrolig vigtig del af min designproces.” 


Håndskriften er ved at uddø
Skriftens historie går langt tilbage i tiden, lige fra egypterne til nordboerne som huggede i sten, lige fra, at det kun var overklassen, der kunne skrive, til nu, hvor det er en almen ret at lære at skrive. 
 
Ja, håndskriftens historie er lang og kompliceret, og nu er vi nået til den digitaliserede tidsalder, hvor eksperter påstår, at håndskriften er truet på livet af computeren.
 
Spørger man fremtidsforskeren Johan Peter Paludan, så er der ingen tvivl. Håndskriften er ved at uddø. Han siger nemlig til gratisavisen 24timer, at håndskriften helt sikkert er på vej ud, og at det er kun et spørgsmål om tid, før manuel skrivning helt forsvinder fra skoleskemaet. 
 
Håndskrift giver mere læring
Professor Niels Egelund fra Danmarks Pædagogiske Universitet ser dog anderledes på tingene. Ifølge ham er der et utal af grunde til at bevare håndskriften. Hos især mindre børn er det med til at udvikle motorikken, og det er meget nemmere for børnene på den måde at lære at skrive. 
 
Derudover påpeger professoren, at der oftere er en større glæde ved at skrive i hånden, da det giver en større æstetisk oplevelse. Så er det jo også værd at tage med, at: 
 
”De fleste bliver gladere for et håndskrevet kort,” som Niels Egelund slutter af med.
 
På Stavanger Universitet har man netop i år afsluttet et forskningsprojekt, der omhandlede læring og håndskrift. Resultaterne var klare: ”Learning by doing” er den bedste tilgang. 
 
Det haptiske (det, der berører følesansen, red.) ved at skrive blev også undersøgt, gennem det at føle på tingene i forhold til læring. Også der var det klart, at det at skrive, mens man føler pen og papir, er vigtig for læringen og for, hvordan man husker ting.


Notesbogen sælger trods digitaliseringen
Ude i butikkerne ser man, at notesbøgerne sælger godt. I bog- og papirforretningen Arnold Busck påpeger man, at notesbogen sælger rigtig godt og stabilt og at bl.a. mærket Moleskine er meget populært. 
 
Notesbogen bliver også ofte vist i magasiner som et ”musthave-item”, senest i musikmagasinet Soundvenue, som også har en side med mode, hvor der i de tre seneste udgivelser er blevet vist en notesbog som et ”musthave-item.”
 
Så selv om håndskriften har fået sin dødsdom, så viser tendensen, at mange folk ude i landet har taget notesbogen til sig. Så hvis din virksomhed overvejer at droppe skitseprocessen og notesbøgerne, så er der gode grund til at genoverveje beslutningen, så kreativitet og læring ikke går tabt.