Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Dansk tekstilforsker modtager FN-hæder

Karin Freis nye forskningsprojekt forventes at kunne bidrage med vigtige informationer om antikkens netværkshandel i forbindelse med fx Silkevejen.
Karin Freis nye forskningsprojekt forventes at kunne bidrage med vigtige informationer om antikkens netværkshandel i forbindelse med fx Silkevejen.

 

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) forestår overrækkelsen, når tre unge kvindelige forskere den 26. januar hædres for deres evne til innovation, til at arbejde selvstændigt og for deres vilje til at gennemføre deres forskningsprojekt og således modtager For Women in Science-legaterne, der i år uddeles for femte gang i Danmark.
 
En af de tre modtagere i år er postdoc Karin Margarita Frei fra Danmarks Grundforskningsfonds Center for Tekstilforskning ved SAXO-Instituttet.  
 
Handel med silke, læder og træ i antikken
Karin Freis nye forskningsprojekt har til formål at undersøge, hvordan man kan anvende strontiumisotoper som et geologisk og dermed geografisk sporstof til at bestemme, hvor og hvornår genstande af materialer som læder, træ og silke er fremstillet, og hvem der siden har ejet og brugt den. Det forventes, at disse metoder kan bidrage med vigtige informationer om antikkens netværkshandel i forbindelse med fx Silkevejen.
 
Karin Margarita Frei startede med at studere geologi og arbejdede med geokemi, men fortsatte med arkæologi og har en ph.d. i arkeometri. For den har hun i øvrigt fået tildelt prisen GMPCA 2011 PhD Prize, der gives til verdens bedste ph.d.-afhandling skrevet på engelsk eller fransk inden for feltet ’arkeometri’. 
 
Karin Frei er født i Argentina med danske bedsteforældre. Hun flyttede selv til Danmark for at finde tilbage til sine rødder. 
 
Globalt netværk af kvindelige forskere 
Legatmodtagerne træder ind i et globalt netværk af kvinder i forskning. For Women in Science-programmet blev skabt af FN-organisationen UNESCO og L’Oréal tilbage i 1998, og der er nu mere end 1200 kvindelige forskere fordelt på 103 lande, der har modtaget priser, stipendier og legater for at tiltrække flere kvinder til forskning og anerkende fremragende resultater. To af pristagerne har efterfølgende modtaget Nobelprisen.