Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Eva Kruse: Der er stor interesse for at fremme modellers sundhed

Konkrete tiltag skal forbedre modellers sundhed og vilkår under Copenhagen Fashion Week.
Konkrete tiltag skal forbedre modellers sundhed og vilkår under Copenhagen Fashion Week.

Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) har sammen med landets ni største modelbureauer konkretiseret en række brancheinitiativer for at forbedre sundheden hos modeller – og deres vilkår – især under Copenhagen Fashion Week.

Enighed om sundhedsfremmende tiltag
Allerede i december 2007 lancerede DAFI og LMS Modebranchens Etiske Charter, som havde til hensigt at forbedre forholdene omkring modellernes sundhed og idealisere et sundere og naturligt slankt skønhedsideal. Initiativet blev godt modtaget af branchen, men er blevet kritiseret for ikke at indeholde mere konkrete tiltag og samtidig er modellernes sundhed i mediernes søgelys.

Denne gang er chartret opdateret med en række konkrete vejledninger til aldersgrænse og mad under modeshows.

”Der er ingen i den danske modebranche, hverken designere, modelbureauer eller organisationer, som ønsker, at modellerne ikke trives, eller at nogle af dem bliver syge, og alle, vi har været i kontakt med, har udvist stor interesse for at iværksætte tiltag, som kan fremme sundhed hos modellerne,” siger Eva Kruse, adm. direktør i Danish Fashion Institute, i en pressemeddelelse om hensigten med de nye tiltag.

Også formand for Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, Anne Minor Christensen, mener, at der er positiv opbakning omkring chartret.

”Det lader jo nu til, at tanken bag det Etiske Charter er modnet i branchen”, udtaler hun i en pressemeddelelse  og fortsætter:

”Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade har valgt at være i dialog med modebranchen og tror på, at vi gennem samarbejde kan opnå bedre resultater end gennem forbud og grænser (BMI-grænser, red.), som vil være svære at administrere og samtidig kun tager fat om en del af problemerne.”

De nye tiltag er:
• En fast nedre aldersgrænse på 16 år for modeller på catwalken under Copenhagen Fashion Week. (Gælder selvfølgelig ikke børneshows på messerne CIFF Kids og CPH Kids).

• Krav til showvirksomhederne om nærende og sund kost til modeller backstage i forbindelse med shows. Ernæringsekspert Christian Bitz har udarbejdet en vejledning til anbefalet kost og forplejning til backstageområdet – samt en vejledning til kost og snacks, som bør undgås.

Denne er udsendt til modebranchen og kan downloades på www.danishfashioninstitute.dk.

Forældremøder
Ydermere har flere modelbureauer på eget initiativ iværksat forældremøder, også med involvering af psykologer, og enkelte bureauer har indført deciderede undervisningsforløb, hvor modellerne møder både diætister, trænere og psykologer, der skal hjælpe dem til at leve sundt og styrke selvværdet.

DAFI og LMS har desuden gennem det seneste år arbejdet på udviklingen af en form for ”sundhedstest” af modeller som et værktøj til at identificere modeller med spiseforstyrrelser.

Læs mere om dette i artiklen: Polemik om sundhedstest af modeller