Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Kim Grenaa: Vi skal tale meget, meget mere om mode i Danmark

DANSK Fashion Awards løber af stablen for fjerde gang i aften.
DANSK Fashion Awards løber af stablen for fjerde gang i aften.

”Vi skal tale meget, meget mere om mode i Danmark.

Sådan starter Kim Grenaa sit interview med FashionForum.dk. Kim Grenaa er kreativ direktør i trendbureauet GrenaaBuchard og har sammen med kollegaen Uffe Buchard stiftet DANSK Fashion Awards – den danske modebranches store prisfest, der løber af stablen i aften.

”Danskerne skal være stolte af at være en modenation. Jeg tror, der går mange rundt i dansk design herhjemme uden overhovedet at være klar over, det er et dansk mærke, de har i nakken,” siger direktøren.

Fokus på dansk mode
Og dette er et af incitamenterne til, at GrenaaBuchard, tidligere Style Counsel, i regi af DANSK Magazine etablerede en dansk modeprisuddelingsfest i 2008. Der skal nemlig mere fokus på (dansk) mode – hele året rundt:

”Vi har helt bevidst lagt os midt mellem modeugerne (i februar og august, red.). Efterhånden er medierne blevet gode til at dække Copenhagen Fashion Week, men vi skal altså ikke kun tale om mode i de to uger, derfor lagde vi awardshowet nu,” forklarer Kim Grenaa.

Ungt show
Showet er stadig med fire år på bagen forholdsvist ungt, men DANSKs pr-bureau Noise PR udregnede i fjor presseværdien af DANSK Fashion Award (DFA) til 11 mio. kr.

”Vi har blandt andet fået omtale på Style.com og otte sider i dansk Elle. Det vidner om, at medierne rent faktisk gerne vil dække mode. Der er mange gode historier, og som nation ved vi jo godt, at vi ikke kan leve af produktion – design er en meget vigtig del af Danmarks fremtid, og der kan modedesign vel godt få en bid af kagen også,” siger han.

16 priser, der spænder vidt
I år uddeles der ved DFA 16 priser – fra årets danske designer til årets retail space og årets etiske pris. De tre nominerede i hver kategori er udvalgt af først en jury og siden den brede offentlighed. Alle har kunnet stemme via DFA’s hjemmeside – og det har knap 65.000 modeinteresserede danskere benyttet sig af denne gang. Den endelige beslutning om, hvem der løber med sejren(e) er imidlertid op til et specialiseret national tog internationalt dommerpanel:

”Det har været vigtigt for os, at det ikke kun er danske dommere, der skal vurdere det. Nogle gange får vi nogle darlings herhjemme, hvor kriterierne for, hvorfor nogle roses bliver lidt mudrede. Derfor har vi hentet folk fra såvel Sverige, Tyskland og England som USA ind til dommerpanelet,” siger Kim Grenaa og forklarer:

”Vi har brug for de udenlandske dommere, det er interessant at se, hvordan de, pga. deres internationale udsyn, træffer nogle helt andre valg – og argumenterer anderledes for de valg, de træffer. De er absolut ikke altid enige med de danske dommere,” siger Kim Grenaa, der videre peger på, at det i høj grad er udlandet, de danske modevirksomheder skal sammenligne sig – og konkurrere – med.

Vinderne skal selv aktivere præmien
DANSK Fashion Awards udløser ingen pengepræmie – vinderne går udelukkende fra showet med æren – og en fyldt mave (den står på tre retters gallamiddag i Glyptoteket). Derfor er det i høj grad også op til vinderne selv at aktivere den potentielle presseomtale-værdi, der ligger i arrangementet:

”Det er helt op til det enkelte brand, hvad en pris kan bruges til. Men det, at det er både slutbrugerne og modeeksperterne (jury og dommerpanelet tæller både trendforskere, magasinredaktører, modemessebosser og ph.d’er, red.) giver prisen en vis vægt, modtagerne ser det som en ret stor cadeau at blive valgt,” siger direktøren og slutter:

”Det er fedt på så kort tid at have skabt noget, som har stor betydning for folk.”

Prisuddeling og gallamiddag afholdes i aften på Glyptoteket for 275 inviterede gæster.

Kom og vær med!
Allerede fra kl. 18 er alle imidlertid inviteret til – på bedste paparazzi-maner – at følge kendisoptoget på løberen (der i dagens anledning er sort og ikke rød) foran Glyptoteket.
18.30

Foruden en lang række danske kendisser i lange kjoler (tænk Camille Jones, Caroline Flemming og Cecilie Stenspil) vil der endvidere være mulighed for at få et glimt af Lady Gagas sidekick Zombie Boy og it-girl (og Bob Geldofs datter!) Peaches Geldof.