Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Danske modebrands i front mod sandblæsning

H&M og Bestseller har udsendt en fælles appel om et globalt forbud mod sandblæsning af jeans.
H&M og Bestseller har udsendt en fælles appel om et globalt forbud mod sandblæsning af jeans.

Store internationale modefirmaer som H&M, Levi´s og danske Bestseller har sammen med det internationale forbund for arbejdere i tekstil-og lædervareindustrien (ITGLWF) udsendt en fælles appel om et globalt forbud mod sandblæsning af jeans.

Sandblæsning af jeans foregår ved, at sand under højt tryk blæses mod stoffet, hvilket giver stoffet et afbleget og slidt udseende. Sandblæsning kan være ekstremt farligt for sandblæsningsarbejdernes helbred, hvis det ikke foretages under sikre forhold.

Sandblæsning har kostet 4000 arbejdere uhelbredelig lungesygdom

Grundet sandblæsning lider arbejdere i lande som Tyrkiet, Kina og Bangladesh af den uhelbredelige lungesygdom silikose. Alene i Tyrkiet anslås det, at mellem 8.000 og 10.000 arbejdere har arbejdet med sandblæsning i de sidste 10 år. Mindst 4.000 forventes at blive ramt af silikose. Tyrkiet forbød sandblæsning af jeans i 2009.

"I forlængelse af at sandblæsning blev forbudt i Tyrkiet, vurderede vi situationen i den øvrige del af vores leverandørkæde og valgte at forbyde sandblæsning i september 2010. Vi har haft en tæt opfølgning siden," siger Tina Larsen fra Bestseller.

Flere og flere modevirksomheder dropper sandblæsning

Clean Clothes Campaign fører en kampagne mod sandblæsning, og en lang række modefirmaer har meddelt, at de dropper sandblæsning. Der er dog modefirmaer, som stadigvæk producerer og sælger sandblæste jeans.

"Appellen sender et stærkt signal om al sandblæsning bør stoppes hurtigst muligt. Det er fremragende, at virksomheder som Bestseller ikke nøjes med at tage ansvar for deres egen virksomhed, men også arbejder for at få resten af branchen med," siger Klaus Melvin Jensen, som er koordinator hos Clean Clothes Campaign Danmark.

Bestseller er et af Danmarks store modefirmaer. Hovedsædet ligger i Brande, og firmaet sælger jeans i hele verden bl.a. gennem brandet Jack&Jones.

Clean Clothes Campaign Danmark er en organisation, der arbejder for at forbedre forholdene for tekstilarbejdere i de tøjproducerende lande. Organisationen er en del af et netværk mellem Clean Clothes kampagner i 15 europæiske lande samt menneskerettigheds- og faglige organisationer i udviklingslandene.

Læs appellen her