Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Louis Vuitton: En hypermoderne håndværker

FashionForum.dk har besøgt Louis Vuittons familiehus, hvor der stadig produceres efter traditionelle metoder.
FashionForum.dk har besøgt Louis Vuittons familiehus, hvor der stadig produceres efter traditionelle metoder.

FashionForum.dk har besøgt den franske modekoncern Louis Vuitton og sætter i en artikelserie fokus på brandets historiske tradition, strategi og den evige kamp mod kopierne.

Det ligner ikke ligefrem arnestedet for nogle af verdens mest luksuriøse kufferter. Men gemt bag en høj, hvid gitterport er tingene, som de har været i generationer – FashionForum.dk er inviteret til et kig bag de lukkede porte, hvor Louis Vuittons altafgørende håndværkstradition holdes i hævd.

I Paris-forstaden Asnières-sur-Seine ligger Louis Vuittons gamle familiehus og workshop – det eneste sted i verden, hvor de eksklusive kufferter samt specialbestillinger og mærkets tasker i pyton-, strudse- og krokodilleskind produceres. Workshoppen har udgjort rygraden i produktionen, siden Louis Vuitton byggede det i 1878, og traditionen fortsættes.

Det er her, Louis Vuittons savoir-faire begyndte, og den fortsættes af de nye generationer. Patrick Louis-Vuitton, ansvarlig for specialordrer, kan selv håndværket. Et håndværk der udføres med stort set de samme værktøjer, metoder og finesser som da grundlæggeren af en af verdens største modevirksomheders egne hænder i 1854 formede verdens første kufferter med fladt låg – så de pludselig kunne stables.

Håndværk i højsædet
Over alt i huset er der billeder af flere generationer Vuitton’er. Og den historie og tradition, som workshoppen er symbol på, bruges aktivt i brandingen af firmaet.

Louis Vuitton fokuserer i specielt målrettede kampagner på deres håndværkstradition; en håndværksmester står med sit værktøj bøjet over en kuffert, som han tydeligvis er i gang med at arbejde på. Der er ikke noget trendpræget, og det er tidsløst. På samme måde i workshoppen. Der er meget få maskiner at finde i den flere etager høje workshop, hvor der maksimalt må arbejde 300 mennesker – ellers giver det fabrikskonnotationer, hvilket skal undgås, forklares det.

De er bøjet i koncentration over deres arbejde, men kigger nysgerrigt op da FashionForum.dk bliver vist rundt. Med præcision og en nærmest uhyggelig hurtighed banker de søm i så præcist, at der ikke er grund til at erstatte dem af maskiner. Måler kanter, syer læderstykker sammen og banker nitter på plads. Tjekker alting efter på øjemål. På trods af hurtigheden tager det godt to til tre måneder at fremstille en kuffert, fra bestilling til levering.

[[addon]]
Workshoppen er en ud af 14 workshops, der producerer Louis Vuittons tasker, ure og sko. De 11 ligger i Frankrig, mens sko bliver produceret i Italien og ure i Schweiz. Savoir-faire er nøgleordet – også hvis det betyder, at man må rykke produktionen ud af moderlandet.

Det gamle hus er nu ubeboet. På stueetagen er den gamle art deco-stil bevaret, og på første sal er de gamle soveværelser nu indrettet som museum. Her kan man se nogle af de første kufferter, og eksempler på hvordan de kan pakkes ud til klædeskabe, skriveborde og feltsenge. Kufferterne er praktiske, skal kunne bæres af max to personer, og skabes frem for alt efter kundens behov.

Det er Louis Vuittons stolthed, de speciallavede kufferter, og efterspørgslen er enorm. Den dag FashionForum.dk besøger værkstedet bliver den sidste hårdhudede hånd lagt på en kvadratisk kuffert, speciallavet til Scott Campbell, chefdesigner Marc Jacobs’ tatovør, med små skuffer målt op efter hans nåle, blækflasker og plastichandsker. Men det er nærmest også den eneste ting på den store grund, der får en til at huske på, at det er Marc Jacobs, og ikke stadig Louis Vuitton, der er chefdesigner. For her er det tidernes tradition der hersker.

Læs også: Louis Vuitton bruger danske advokater i kampen mod kopierne

Læs også: Flersporet kommunikation er vejen frem for Louis Vuitton