Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Parabener kan give massehysteri

Den alvorligste effekt af parabener, har de færreste hørt om – nemlig massehysteri.
Den alvorligste effekt af parabener, har de færreste hørt om – nemlig massehysteri.

Katja Moikjær er journalist, cand.comm. og skønhedsblogger på Pudderdåserne.dk, hvor hun skriver kritisk, undersøgende og ikke mindst underholdende om skønhed, hudpleje og makeup.

På FashionForum.dk blogger Katja Moikjær om trends, tendenser og baggrund inden for skønhed og skriver alt det, de andre skønhedsmedier ikke tør skrive.

Vi er blevet tudet ørene fulde af hormonforstyrrende og sundhedsskadelige effekter, men den alvorligste effekt af parabener, har de færreste hørt om – nemlig massehysteri.

Det, der startede som en enkelt italieners tvivlsomme rotteforsøg, har fået forbrugere til at gå i selvsving over angsten for de farlige parabener uden skelnen til videnskabelige facts og kedelige realiteter.

”Det skal være uden grimme ting, altså uden parabener og den slags” siger folk typisk, når de spørger mig om gode råd til sundheds- og miljørigtige produkter. Og ”uden parabener” er blevet et buzzword, der kan få selv den mest parfumeinficerede virkningsløse creme til at sælge bedre end vand i sahara.

Ingen parabener i De Stribede
Senest har Matas valgt at fjerne alle parabenerne fra deres egen stribede serie.

"Vi har valgt at gå med livrem og seler. Også selvom nogen synes, det er overkill," forklarer informations- og miljøchef Henrik Engberg Johannsen fra Matas.

Baggrunden er, at de stakkels parabener igen er havnet på en observationsliste i EU. De har efterhånden været på nogle stykker, men hver gang klarer de frisag.

Intet videnskabeligt belæg
For når vi kigger på de videnskabelige facts, er der i dag trods mange års undersøgelser stadig ikke videnskabelig belæg for at konkludere, at parabenerne er hormonforstyrrende. Det, der derimod findes, er ret klare beviser for, at i hvert fald to parabener, nemlig methyl- og ethylparaben er nogle af de sikreste og mindst allergifremkaldende konserveringsmidler, vi har.

For selv hvis man skal tage de noget luftige anklager mod parabenerne alvorligt, så skal man i den grad passe på ikke at smide babyen ud med badevandet. Anklagerne går nemlig på Propylparaben, Butylparaben, Isopropylparaben og Isobutylparaben. Methyl- og ethylparaben er blevet konkluderet helt sikre at anvende ifølge blandt andet ”Den Videnskabelige komite for forbrugerprodukter” i EU.

Sikre, gennemtestede og allergivenlige
Methyl- og ethylparabener er faktisk nogle af de sikreste, mest gennemtestede og mindst allergifremkaldende konserveringsmidler, vi kender. Og konserveringsmidler er en nødvendighed i moderne kosmetik, med mindre du vil have din lækre creme til at blive en sundhedsfarlig bakteriebombe indenfor kort tid.

Det efterlader os jo så med spørgsmålet om, hvad vi får i stedet for parabenerne? I Matas tilfælde er det en kombination af sodium benzoat (du kender det nok som Atamon) og phenoxyethanol. Dette er en relativ harmløs kombination, men der er to problemer ved denne parabeneforsagelse.

For det første er det et problem, hvis alle pludseligt anvender den kombination, da det vil øge befolkningens eksponeringen kraftigt og dermed risikoen for allergi.

For det andet har mange firmaer grebet til andre veje, for eksempel brugen af stærkt parfumerede naturlige æteriske olier som konservering, hvilket kraftigt øger risikoen for irritation og allergi, da vi ved at disse stoffer giver irritation og allergi.

Har du tænkt over alle de parabener du spiser?
Og som en sidste krølle på halen er det mig en kilde til evig undren at det fuldstændig har undgået dem, der forsager parabenernes ondskab, at parabener faktisk er et udbredt konserveringsmiddel i fødevarer. Men det hører vi aldrig om. Hvis nu parabener var så farlige, skulle vi så ikke hellere koncentrere os om alle dem, vi får gennem maden?

Se også: DEBAT – BØR MEDIERNE TRÆKKE SKØNHEDSJOURNALISTIKKEN I EN NY RETNING?

Læs også: Læserne har ingen tillid til modebladene