Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

article_Kopisag: Danske Shamballa hiver smykkekonkurrent i retten

Den danske Hollywood-smykkevirksomhed Shamballa hiver Nialaya i retten for kopi.
Den danske Hollywood-smykkevirksomhed Shamballa hiver Nialaya i retten for kopi.

Det  danske smykkedesignfirma Shamballa Jewels stævner nu den kendte dansker Jannik Olander, der privat er kæreste med TV3s nye hollywoodfrue Masha Lund. Shamballa Jewels advokater er overbeviste om, at de armbånd, Jannik Olander sælger under navnet Nialaya, er en åbenlys kopiering af det danske firmas kuglearmbånd. Shamballa Jewels anklager således Jannik Olander for at kopiere deres eksklusive, diamantbelagte kuglearmbånd, der har været på markedet i seks år og blev designsikret i Patent- og Varemærkestyrelsen i 2009.
[[addon]]Selv siger Jannik Olander, at han er blevet inspireret af en spirituel rejse til Indien, hvor han på sin hjemmeside fortæller, at han mødte shamanen Nialaya, som læste i Jannik Olanders hænder og gav ham en lille diamant. Men den tror designeren bag Shamballa-armbåndet, Mads Kornerup, ikke på:

”Vi har svært ved at tro på, at Jannik Olander fik sin inspiration til at designe Nialaya-smykkerne på sin rejse til Indien. Måske kan han overbevise dommeren i USA, men vores advokater er mere overbeviste om, at han fik sin inspiration til sin nye levevej, da vi i begyndelsen af 2009 annoncerede i Jannik Olanders magasin SKYBlue Magazine,” siger designeren og forklarer videre:

”I starten af sidste år kørte vi et par annoncekampagner med Shamballas kuglearmbånd i Skyblue Magazine (der blev udgivet af Jannik Olander, red.). I den forbindelse sendte vi forskellige billed- og marketingmaterialer til Jannik Olander, ligesom vi lånte hans partner på bladet et armbånd. Det er værd at bide mærke i, at Jannik Olander kort tid efter slår sig ned som smykkedesigner med armbånd, han kalder Nialaya, og som i deres udtryk er meget lig vores,” siger Mads Kornerup.

Til at stå i spidsen for sagen mod Jannik Olander har brødrene bag Shamballa Jewels, Mads og Mikkel Kornerup, hyret både danske og amerikanske advokater med speciale i kopisager. De har netop indleveret anklageskriftet til California Central District Court i Los Angeles, og dermed er første skridt mod en retssag taget.

”Ligesom andre kendte brands reagerer vi naturligvis kraftigt på design- og konceptkopiering. Og vi sætter alle kræfter ind, når vi oplever, at vores designbeskyttelse bliver krænket. Vi har flere gange forsøgt at have en konstruktiv dialog med Jannik Olander, hvor vi bl.a. har gjort opmærksom på vores designbeskyttelse, men forgæves. Derfor går vi nu rettens vej. Advokaterne har i de sidste fire måneder indsamlet bevismaterialer og udarbejdet et detaljeret anklageskrift. Det er beklageligt, at vi skal gå rettens vej, men vores advokater er overbeviste om, at vi vil vinde en retssag,” slutter designeren.

Det vides endnu ikke, hvornår sagen kommer for retten, men vi følger naturligvis sagen tæt på FashionForum.dk den kommende tid.

LÆS OGSÅ: Kopisag – Nialaya ønsker ikke at træde nogen over tæerne