Seneste nyt fra modebranchen
Artikler
Podcasts
Jobs

Article_Dansk Erhverv: Ulovlige lagersalg er konkurrenceforvridende

Dansk Erhverv frygter, at liberaliseringen af lagersalg vil skabe markant konkurrenceforvridning.
Dansk Erhverv frygter, at liberaliseringen af lagersalg vil skabe markant konkurrenceforvridning.

Det er højsæson for lagersalg og pop-up stores. Facebook-invitationer og billige tilbud markerer, at der skal sælges ud i de tilbageværende kollektioner, mens ferniseringer og receptioner fejrer endnu en ny midlertidig butik eller stand.
Men faktisk er stort set det hele ulovligt ifølge dansk lovgivning.

”Næringsloven bestemmer i bund og grund, hvornår en butik er en butik. De regler næringsloven foreskriver betyder, at lagersalg og pop-up stores er ulovlige i den form, vi ser dem i, i dag,” forklarer Mette Feifer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Næringsloven giver definitioner af, hvad et ‘fast forretningssted’ er. De gældende regler i næringslovens § 10 siger, at salg af varer skal foregå fra et varigt forretningssted, der mindst holder åbent på et fast tidspunkt en dag om ugen i minimum fire måneder. Men nu tyder det på, at en ændring er på vej. Regeringen bebuder nemlig en lempelse af næringsloven, der skal liberalisere markedet, og dermed lovliggøre de midlertidige købsmuligheder.

Og selvom danskerne har taget lagersalg til sig som en kærkommen mulighed for at spare penge, er man langt fra positive i Dansk Erhverv:

“Intet er afgjort eller afklaret endnu. Problemet er, at man ved at lovliggøre lagersalg og midlertidige forretninger meget nemt kan komme til at skabe en konkurrenceforvridning. Mange lagersalg tager hverken dankort eller laver kvitteringer, ligesom kunderne ikke har nogen rettigheder i forhold til fx reklamation. Det er i sig selv et problem, at gældende regler ikke bliver overholdt, men det bliver endnu større, hvis man på den måde kan sælge sine varer billigere, end de eksisterende butikker kan. Det er jo temmelig omkostningsfuldt at leve op til regler for fx reklamationer, hvorfor dét at drive butik i Danmark er en relativt dyr fornøjelse,” siger Mette Feifer, der peger på, at ændringer i reglerne må medføre, at SKAT eller andre tjekker op på, at de bliver håndhævet:

”Det er det mest centrale og burde allerede effektueres nu. Selvom mange forbrugere går ind på den præmis, at de frasiger sig nogle rettigheder i forbindelse med køb, som de ellers ville have haft, går det jo ikke, at man kan sælge sine varer billigt, fordi man ikke lever op til reglerne. Det skaber en uligevægt,” afslutter hun.