Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Alle nyheder, Bæredygtighed

Sådan knækkede hun koden til 'zero waste' og bedre arbejdsvilkår

Der skulle en ny underlinje til, før Mette Astrup og Markberg kom i mål med deres zero waste-ambition på deres læderproduktion. Til gengæld har de samtidig sikret et stabilt workflow for arbejderne på fabrikkerne.
Der skulle en ny underlinje til, før Mette Astrup og Markberg kom i mål med deres zero waste-ambition på deres læderproduktion. Til gengæld har de samtidig sikret et stabilt workflow for arbejderne på fabrikkerne.

Det danske taskebrand Markberg har i gennem de sidste år taget flere initiativer for at gøre deres tasker og produktionsaftryk mindre belastende for miljøet. I starten af 2020 lancerede de det, der i dag næsten er en klassiker i kategorien – polyesterprodukter skabt af genanvendte plastikflasker – og i starten af 2021 introducerede de indfarvning af læder med blandt andet olivenblade, bark og rabarberrødder. Men én ting har hele tiden frustreret chefdesigner og medstifter Mette Astrup: Spild.

“Når jeg har besøgt fabrikkerne i Indien, har alle de uudnyttede rester, der er tilbage, når man har skåret læder ud til en taske, frustreret mig meget. Det er ofte 30 procent af et læderstykke, der bare ryger ud,” fortæller hun. Gennem halvandet år har hun sammen med resten af firmaet arbejdet intenst på at knække koden til at producere deres tasker og punge uden spild – og det er nu endelig lykkedes.

Konceptet foregår på den måde, at de først benytter større læderrester til nøgleringe og punge og herefter bruger de mindre stykker ‘affalds’-læder til et sindrigt patchwork-læderstykke, der bruges til brandets nye underlinje Markberg Upcycled – en kollektion af fire tasker og tre mindre accessories, der vil blive produceret i det antal, der er rester til. Resten af læderet, de helt små stykker, støbes ind i læderplader, der bruges til forstærkning inden i taskerne.

Markbergs nye linje ‘Markberg Upcycled’ betyder, at de undgår spild på hele deres produktionen af lædervarer og kan skabe arbejde til fabrikkerne året rundt og ikke kun i de normale produktionsperioder.

Bedre vilkår for arbejderne
Ud over at udnytte hele læderstykket og på den måde gøre hele Markbergs læderproduktion til ‘zero waste’ gør den nye linje af patchwork-tasker også, at taskevirksomheden kan skabe arbejde til fabrikkernes sæsonarbejdere året rundt ved at skabe en stabil arbejdsgang.

“Med zero waste-konceptet kan fabrikkerne udnytte tiden mellem de normale produktionsordrer og holde arbejderne beskæftigede. Det holder samtidig vores priser stabile, men mest af alt er det en social indsats for os,” siger Mette Astrup og forklarer, at det i Indien ofte kun er et familiemedlem, som skal forsørge resten af familien, og derfor er det periodiske arbejde kritisk. Da det er de samme små patchworkstykker, der bruges i alle produkter kan de hele tiden bruges til at udnytte de mere stille perioder på fabrikkerne og holde hele arbejdsstyrken beskæftiget.

“Efter at have rejst i Indien i mange er det blevet tydeligt for mig, at nogle fabrikker lider under brands, som har store sæsonudsving i ordrer, og produktionsstederne derfor må hyre og fyre arbejdere fra måned til måned. Vi satte os for at sikre at vores partnerfabrikker ikke udsættes for de udsving, da det selvfølgelig har store private konsekvenser for arbejdernes familier, når forsørgeren i nogle perioder står uden job. Arbejdsforhold indgår i vores arbejde med ansvarlig produktion på lige fod med eksempelvis materialerne,” slutter Mette Astrup.

Taskebrand øger væksten: “Vi kan kun være tilfredse med at sætte rekord i et år med Covid-19”