Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Designskolen Kolding sætter fokus på bæredygtighed

Institutioner og virksomheder kan få hjælp til at designe mere bæredygtigt af studerende fra Designskolen Kolding under årets DesignCamp.
Institutioner og virksomheder kan få hjælp til at designe mere bæredygtigt af studerende fra Designskolen Kolding under årets DesignCamp.

Hvert år afholder Designskolen Kolding i samarbejde med D2i (Design to innovate) en DesignCamp, og dette års tema er ”Sustainable Action and Entrepreneurship”. De medvirkende studerende skal samarbejde med organisationer, institutioner og virksomheder fra Kolding, som har takket ja til invitationen om at få hjælp til at designe sig mere bæredygtig. Det skriver designskolen på deres hjemmeside.

DesignCampen går ud på at undersøge, hvordan designere kan bidrage til at øge værdiskabelsen i ydelser og/eller produkter. Udgangspunktet er de bæredygtige udfordringer, som de medvirkende institutioner og virksomheder sidder med, hvor nuværende værdikæder, handlingsplaner og forretningsmodeller udfordres på fremtidens muligheder og begrænsninger.

Temaet kommer i forlængelse af designskolens øgede fokus på bæredygtighed inden for mode og tekstil:

”Først og fremmest er funktion, form og æstetik grundstenene og fundamentet i uddannelsen og det, vi starter med at lære designerne. Derefter bygger vi ovenpå inden for tre satsningsområder: Social inklusion, leg og design samt bæredygtighed. For det er igennem fagligheden, at vi kan designe bæredygtigt,” siger projektleder og leder af LAB for Bæredygtighed på Designskolen Kolding, Lykke Kjær, til Fashion Forum.

Fremtidens designere skal have en holistisk tilgang
De studerende skal arbejde med bæredygtige forandringer under den to uger lange DesignCamp, hvor afsættet er måden mennesker og borgere i verden kan ændre det individuelle og kollektive liv i en by, en institution, en virksomhed og i verden.

”Det kan være produkter, ændringer af eksisterende vaner og mindsets, skabelse af nye måder at formidle bæredygtige måder at indrette sig på. Det centrale er, at alle ideer bliver omsat til handlinger, som er implementerbare og kan bruges i ”real life,” siger hun.

Hun påpeger, at Designskolen Kolding har et ansvar som uddannelsesinstitution for, at studerende på alle linjer får viden med i bagagen om netop bæredygtighed:

”Når vi uddanner fremtidens designere, så skal de have viden med fra uddannelsen om, hvordan de agerer mere bæredygtigt som designere og produktudviklere. En væsentlig årsag til det er, at op til 80% af et produkts miljømæssige belastning afgøres i produktudviklingsfasen. Derudover uddanner vi dem i cirkulær økonomi og bæredygtige forretningsmodeller, for det er også vigtigt, at de studerende kan skabe værdi og gøre god forretning. De bliver undervist i at designe produkter, der har en længere levetid hos forbrugerne og lavet i materialer, der kan indgå i et closed loop-system,” siger Lykke Kjær afslutningsvist.

DesignCampens laboratorium er byen Kolding – en by med indbyggere, institutioner og virksomheder, der kan spejles i mange andre byer i verden, og målet er at skabe designløsninger, der er skalérbare og kan svare på verdens samlede bæredygtige udfordringer.