Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Butik 71 er studio og designnørderi under samme tag

INTERVIEW: 71 er navnet på Maja Brix og Lærke Andersens konceptbutik og deres bud på en moderne forretningsmodel med kreative kræfter og kvalitet i centrum.
INTERVIEW: 71 er navnet på Maja Brix og Lærke Andersens konceptbutik og deres bud på en moderne forretningsmodel med kreative kræfter og kvalitet i centrum.

Det, der en gang var en gammel kiosk på Nansensgade 71, er nu blevet istandsat og indtaget af designerne Maja Brix og Lærke Andersen. I går aftes åbnede de dørene til deres fælles butik, 71. Men det er meget mere end blot en butik. 71 er et slags stort kreativt kollektivt.

Lokalerne er indrettet i niveauer. Til højre, når man kommer ind, kan man tage to trapper op til designbureauet Paper Beat Rock. Bliver man stående, hvor man er, når man kommer ind af døren, befinder man sig i de to designeres butik. Drejer man til højre, går man op i deres fælles studie og systue, hvorefter lokalet igen forgrener sig ud i flere rum: her har Prisca Vilsbøl fra Manufacture Copenhagen kontor, ligeledes freelancedesigner Stine Kinch, inden man når til vejs ende i et stort fælleskøkken.

Videndeling er vejen frem
Og netop sammensætningen af kreative kræfter er en nøje gennemtænkt del af konceptet. Ikke blot for åbenlyse grunde, så som det dynamiske i at låne hinandens kompetencer på kryds og tværs. Men også for at gøre op med en branche, der har haft tendens til at lukke sig, om sig selv.

”Modefolk har i mange år holdt kortene alt for tæt til kroppen. Det kan vi mærke er ved at ændre sig, og det er godt. Det virker så fjollet ikke at dele sin viden – det er jo ikke farligt – og vi designere forstår om nogen hinanden, da vi sidder med præcis de samme udfordringer. Den udvikling vil vi gerne bidrage til, og tankegangen omkring, at man selv giver noget, og får noget tilbage,” fortæller Maja Brix.

Hun lancerede i marts i år jakkesættet Suit 1, og som navnet lægger op til, produceres der kun det ene slags. Et koncept, der har vist sig succesfuldt, og som Maja Brix nu har udviklet til at have en kvindelig pendant, Dress 1.

”Det er et stykke tøj, jeg selv har haft i min garderobe i årevis, og som er blevet en slags uniform. Jeg tænker ikke så meget i sæsoner eller køn og aldre. Dress 1 kan bruges som man vil – som kjole, som en oversize trøje. Den kommer i forskellige materialer, ligesom jeg kommer til at lave nogle limited editions. Men det er altid det samme stykke tøj,” forklarer hun.

Lærke Andersen er godt i gang med at realisere en drøm om udlandet – USA og Asien. Det betyder, at hendes kollektioner pt. hænger i Opening Ceremonys butikker i New York og L.A., plus i få udvalgte butikker i Hong Kong og Seoul. Herhjemme kan man finde hendes tøj i Rezet og Storm i København, og i Dr. Adams i Odense. Og nu altså også på Nansensgade.

Med design i centrum
Butikken 71 kommer til at have et levende lager, som designerne kalder det. Det vil sige, at det at meste af deres tøj, bliver lavet på bestilling, således at det aldrig kommer til at ligge stille på hylderne og samle støv. Foruden deres eget design, kommer der til at være et mindre, kurateret udvalg af andre brands.

”Vi går skridtet videre og kuratere så at sige ind i designuniverser og kigger meget nøje efter, hvad de enkelte brands er specialiseret i. Eksempelvis kommer vi til at have strik fra S.N.S. Herning, men kun to forskellige slags. De er sindssygt dygtige til strik og har nogle vilde maskiner. Det er den slags kompetencer, vi synes, er spændende, og det vil vi gerne fortælle vores kunder. Det er total designnørderi,” fortæller Lærke Andersen.

Systuen er 71s version af det åbne køkken. Besøgende kunder får en fornemmelse af det store arbejde, der går forud for det tøj, de kan købe i butikken. Skræddere, konstruktører og designere er allerede i fuld gang, omgivet af materialer, tegninger, tråd og symaskiner. Maja Brix producerer alt sit tøj i huset, Lærke Andersen har udliciteret en smule af sin produktion, men størstedelen foregår på Nansensgade.

”En del af god kvalitet og godt design er i vores optik transparens. Her får man med det samme en fornemmelse for produktionen, og vi kan kommunikere, hvad vi står for.”

At sætte sit eget tempo
De to designere har zigzagget ud og ind af hinandens arbejdsliv, siden de mødte hinanden hos Henrik Vibskov i 2007, hvor Maja var brandets Head of Womenswear, og Lærke hendes praktikant. De kender hinanden godt og har også tidligere delt studie. Så hvorfor ikke bare blive ved det, der i mange år har fungeret fint – hvorfor er butiksdelen vigtig?

”Det er meget relevant at åbne butik i dag. Det er en måde at styrke sin selvstændighed på som designer, og man kan vise sit univers, præcis sådan, som man selv ønsker. Jeg kender mange designere, som kæmper med at få betaling for deres tøj, fra de butikker de ligger i. Det her er en måde selv at være herre over sit brand,” uddyber Maja Brix.

Lærke Andersen fortæller, at fundamentet for butikken er solidt gennemtænkt, og at det har været en prioritering fra begge designeres side, ikke at sætte sig for hårdt økonomisk i det. Det betyder, blandt andet, at der praktisk talt bliver kørt en nullager-politik for at løbe den mindst mulige risiko.

”Der er tendens i branchen til at tro, at så snart man er på sin anden kollektion, så er man et etableret brand, der kan alt. Sådan er det langt fra. Man har stadig brug for at ringe vennetjenester ind og er dybt afhængig af andres hjælp. Der alt for vilde forventninger til, hvad man kan, som brand. Vi har begge lyst til at klare tingene selv, og i vores eget tempo, og det tror vi på, at vi kan i den her konstellation,” siger Lærke Andersen.

Selvom der som sådan ikke er lagt mere end en etårsplan for butikken, så er det netop det ukendte, som er drivkraften for de to designere, og det, de tror på, bliver butikkens fordel og grundlaget for den sunde forretning, påpeger Maja Brix.

”Vi har selvfølgelig vurderet det her som en god investering. Der er godt med fodtrafik i kvarteret og der sker masser af spændende ting området lige nu. Så vi er sprunget ud i det, uden at vide alt på forhånd,” siger hun og Lærke Andersen supplerer afslutningsvist:

”Sådan arbejder vi vist begge bedst – lidt med kniven for struben.”