Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Syriske flygtningebørn syer for tøjgiganter

I en ny BBC-dokumentar ser man, hvordan flygtningebørn sidder bag symaskinen på en tøjfabrik i Tyrkiet og syr tøj til kæder som Asos og Zara.
I en ny BBC-dokumentar ser man, hvordan flygtningebørn sidder bag symaskinen på en tøjfabrik i Tyrkiet og syr tøj til kæder som Asos og Zara.

Optagelser fra en BBC-dokumentaren, The Refungees Who Make Our Clothes, hvor man er gået undercover for at undersøge tøjproduktionen i Tyrkiet, afslører uacceptable produktionsforhold.

I dokumentaren ser man både, hvordan flygtninge arbejder for tøjfabrikanter uden at have arbejdstilladelse og til en løn, der er mindre end den tyrkiske minumsgrænse, men også hvordan de benytter børn til at arbejde bag sygmaskinerne, skriver dr.dk. Ifølge mediet er der tale om tøjfabrikanter, som er underleverandører til tøjgiganterne Asos, Mango, Marks and Spencer og Zara.

Nødhjælpschef i Red Barnet, Alice Moltke Ladekarl, fortæller til dr.dk, at humanitære kriser som krigen i Syrien, kan skabe en stigning i mængden af børnearbejde, fordi børn ikke længere har adgang til skolegang, og familien er presset økonomisk.

”Så børn søger meget hurtigt ud på gaden og ud på arbejdsmarkedet og forsøger at få et arbejde, så de kan hjælpe familien. Desværre er det ofte farlige og ulovlige job, hvor børn er dårligt beskyttet,” forklarer hun.

I dokumentaren afviser de to britiske mærker, Marks and Spencer og Asos, at de har været klar over produktionsforholdene.

Alice Moltke Ladekarl appellerer til, at man som tøjvirksomhed, ser på, hvordan produktionen af varerne foregår hos underleverandørerne – også selvom der normalt ikke har været problemer med børnearbejde.

”Det er vigtigt at være opmærksom på i forbindelse med større kriser og katastrofer, at situationen kan have ændret sig på nogle af de områder, hvor man har arbejdet med lokale leverandører, for eksempel i Tyrkiet.  Så det er vigtigt at gå i dialog med dem, og hvis man ser, at der er problemer med børnearbejde, er det noget, der skal følges op på,” forklarer nødhjælpschefen afslutningsvis til dr.dk.

Se et klip fra dokumentaren, The Refungees Who Make Our Clothes, herunder.