Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Modeuge

Er innovation i moden død?

Dét spørgsmål bliver diskuteret, når Designmuseum Danmark afholder en paneldebat den 17. august, der samler op på modeugen.
Dét spørgsmål bliver diskuteret, når Designmuseum Danmark afholder en paneldebat den 17. august, der samler op på modeugen.

Det komplicerede forhold mellem mode og historie er hovedtemaet i Designmuseum Danmarks kommende paneldebat.

’Det nye’ er det evige mål, og både designere, medier og forbrugere jagter det uden undtagelser. Mode er indbegrebet af nyt, og branchen elsker ’det nye’. Og hvorfor? Fordi det kan ses på bundlinjen, og fordi modens fremdrift er afhængig – på godt og ondt – af en konstant kreativ udvikling.

For at kunne skabe nyt må man se tilbage, og moden har i søgen efter det nye svært ved at slippe historien. Tidligere perioders snit og farver tages op til revision, og designere går i arkiverne, når fremtidens kollektioner skal udtænkes. Genkomsten af elementer fra forhistorien kommer nu med kortere mellemrum og har gjort det siden 1990’erne.

Spørgsmålet er derfor, om innovationen i moden er død, når den hænger sig så meget i fortiden? Og netop dét er hensigten at diskutere – og muligvis besvare – i en paneldebat, hvor overskriften er ”Old News?”. Formålet er at diskutere perspektiverne, baggrunden og formålet med nyheden i moden, og hvordan historien både kan berige og begrænse modens udtryk og funktion.

Designmuseum Danmark samler i den anledning et panel bestående af:

  • Marie Riegels Melchior: Etnolog og adjunkt på Københavns Universitet
  • Stina Teilmann: Lektor ved SDU og specialist i designjura
  • Moussa Mchangama: Digital redaktør på magasinet Cover

Debatten bliver styret af moderator, Maria Mackinney-Valentin, lektor og modeforsker på Kunstakademiets Designskole. Studerende Stine Holm-Jensen vil bidrage med perspektiver fra sin position som kommende designer.

Til spørgsmålet om, hvorfor temaet er relevant netop nu, siger Maria Mackinney-Valentin:

“Vi vil gerne holde et arrangement, der samler op på modeugen. Modeugen handler jo om at præsentere alt det nye. Med paneldebatten prøver vi at tage pulsen på, hvordan vi forstår nyheden i år 2016. Hvad bruger vi nyheden til, hvornår er noget nyt, og hvorfor ser moden hele tiden tilbage for at kigge frem.”

Arrangementet suppleres af en pop-up-udstilling, hvor beklædningsstuderende fra Kunstakademiets Designskole har brugt alt fra Mesopotamiens mandlige kropsidealer til 1960ernes Space Age som afsæt til at skabe et moderne udtryk i tekstil, film og foto.

Praktisk information
Tid: Onsdag den 17. august, klokken 16.30-18.00
Sted: Designmuseum Danmark, Bredgade 68, Festsalen
Pris: Gratis

Tilmelding til paneldebat sker via Designmuseet hjemmeside.