Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Fleece er en stor miljøsynder

Patagonia har fået analyseret brugen af fleece i deres produkter, og resultatet er ikke et de er stolte af.
Patagonia har fået analyseret brugen af fleece i deres produkter, og resultatet er ikke et de er stolte af.

Når der tales om plastaffald i havet, understøttes det ofte af fotos af plastiskflasker og andet synligt plastik. Man har dog de seneste år haft øget fokus på de miljømæssige udfordringer, der er forbundet med den plastik, man ikke kan se – mikroplastik.

Mikroplastisk findes i et utal af produkter og det er omkring os hele tiden – i luften vi indånder, i maden vi spiser. Og så findes mikroplastik naturligvis også i tøjet, vi bærer og vasker. Og netop tøjvask og udledning af mikroplastisk med spildevandet, kan have alvorlige konsekvenser, ikke blot for havets økosystem, men også for mennesker. Johan Arnø Kryger, Head of Responsible Innvation i NICE forklarer:

“Hvis plastik bliver ledt ud i vandet, hvor der også findes kemikalier, og disse kommer i kontakt med plastikpartiklerne, kan de binde sig og havne i vores mad. Så bliver vi udsat for nogle af de kræftfremkaldende og hormonforstyrrende stoffer, som vi ellers forsøger at undgå.”

Og så til fleece.

Outdoor mærket Patagonia bestilte i 2015 en undersøgelse hos Bren School of Environmental Science Management på University of California Santa Barbara (UCSB) for at blive klogere på, hvilken rolle deres produkter – især deres fleece-produkter – spillede i den stigende debat om problemer med mikroplastik i havet.

Tidligere studier havde påvist begrænsede mængder udledning af syntetiske fibre, når fleece-produkter blev vasket, men det nyeste studie viser væsentlig større mængder mikroplastisk svineri end først antaget. En enkelt fleecejakke fra Patagonia taber helt op til 250.000 syntetiske fibre under vask i vaskemaskine, et væsentligt andet resultat end et tidligere studie, der vurderede, at der var tale om blot 1.900 fibre.

Sat på spidsen betyder det, ifølge undersøgelsen, at 100.000 vaskede fleecejakker udleder mikroplastik i en størrelsesorden svarende til næsten 12.000 fyldte indkøbsposer.

Og hvis man tror – ligesom med overskudsfarve i tekstiler – at den første vask, er der, der bliver udledt flest mikrofibre, går man galt i byen. En fleecejakke, der er blevet vasket mange gange udleder op til 80% flere mikrofibre end førstegangsvask.

Patagonia oplyser ikke, hvilke konsekvenser undersøgelsen får med hensyn til fremtidige produkter, men vil fremlægge deres resultater for branchen i efteråret og opfordrer til at flere undersøgelser iværksættes.

Sidste år startede Miljøstyrelsen en kortlægning af den danske udledning af mikroplast, og der synes at være stigende fokus på problemet, selvom der endnu ikke er lovmæssige begrænsninger på udledning af plastiske mikrofibre herhjemme.

Hvis du vil vide mere om mikroplastik og Patagonia-undersøgelsen, kan du læse artiklen på outsideonline.com.