Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

Kritikken af H&M’s arbejdsforhold fortsætter

Problemer med branddøre på fabrikker i Bangladesh skaber fortsat stor uenighed mellem tøjkoncernen og en arbejdsrettighedsgruppe.
Problemer med branddøre på fabrikker i Bangladesh skaber fortsat stor uenighed mellem tøjkoncernen og en arbejdsrettighedsgruppe.

Det er kun to uger siden, at H&M blev udsat for stor kritik af deres CSR-indsats af en arbejdsrettighedsgruppe bestående af blandt andet Clean Clothes Campaign. Kritikken gik på, at fabrikker i Bangladesh, hvor H&M får produceret tøj, skulle være rene dødsfælder.

LÆS OGSÅ: ”H&M anklages for at pynte på CSR-resultater”

H&M svarede på kritikken med en pressemeddelelse, hvor de pointerede, at leverandørfabrikker skal leve op til Bangladesh Accord on Fire and Building Safety for at kunne få lov til at producere for tøjkoncernen. Nu kritiserer arbejdsrettighedsgruppen endnu engang H&M for ikke at leve op til deres ansvar.

”Ifølge Accordens publicerede rapporter lever ikke en eneste af H&M’s leverandørfabrikker i Bangladesh op til Accordens standarder for bygningssikkerhed,” skriver arbejdsrettighedsgruppen i en analyse af H&M’s svar på den tidligere fremsatte kritik.

Og Clean Clothes Campaign bakkes i sin seneste udmelding op af en gruppe af kritikere: Medunderskrivere på den nye – og skærpede – kritik af den svenske fast fashion gigant er nu International Labor Rights Forum, Maquila Solidarity Network, and Worker Rights Consortium.

Stor uenighed om eksisterende brandudgange

Analysen påpeger, at H&M er bevidste om, at de fleste leverandørfabrikker ikke har mødt deadlines fra Accorden om at gennemføre de nødvendige renovationer. I stedet for kører fabrikkerne videre, mens man bliver ved med at udskyde renovationer.

Desuden skriver H&M, at alle leverandørfabrikker skal have brandudgange, men der har været forsinkelser i arbejdet med at anskaffe nye branddøre.

”Eksempelvis har der været problemer med leveringer af nye opgraderede branddøre og spinklere på grund af importforsinkelser, fordi ingen af disse produkter er tilgængelige i Bangladesh,” skriver H&M i sin pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: ”H&M svarer igen på CSR-rapport kritik”

Denne påstand påberåber arbejdsrettighedsgruppen at være lodret løgn. De mener, at de fleste fabrikker fortsat mangler rigtige brandudgange, og efter mere end to år uden branddøre burde der ikke være nogen undskyldning for H&M, hvis succes afhænger af at kunne transportere varer rundt i verden.

”I Bangladesh har de (H&M, red.) mere end 600 medarbejdere ansat til at håndtere logistik af produktionen, som også inkluderer flytning af varer. Hvor sandsynligt er det, at H&M er ude af stand til få et par tusind branddøre ind i Bangladesh inden for en tidsramme på to og et halvt år?” spørger arbejdsrettighedsgruppen.

Tøjkoncernen holder fast i sin ansvarlighed

H&M holder i en skriftlig udtalelse til Fashion Forum fast i, at ”alle vores leverandørfabrikker er undersøgt og godkendt til produktion af Accordens medarbejdere. De grundlæggende sikkerhedsforanstaltninger på alle fabrikker er således godkendt, men for at øge sikkerheden yderligere, arbejdes der på flere forbedringer.”

Koncernen understreger, at de går højt op i brand- og bygningssikkerhed, og de kan ikke genkende det negative billede, som analysen giver.