Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Stigende behov for praktikpladser i provinsen

Der er mangel på praktikpladser under hele forløbet for erhvervsuddannelserne. Problemet er særlig udtalt uden for hovedstadsområdet.
Der er mangel på praktikpladser under hele forløbet for erhvervsuddannelserne. Problemet er særlig udtalt uden for hovedstadsområdet.

44 procent af de praktiksøgende elever på erhvervsuddannelserne har valgt at takke nej til den skolepraktik, de har fået tilbud, fordi de ikke har kunne få en praktikplads i en virksomhed. Det oplyser Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling (UVM).

LÆS OGSÅ: ”Fremdriftsreformen er et opgør med praktikken”

Grunden til, at eleverne takker nej, er primært, fordi de tror på, at de kan finde en bedre praktikplads selv, frem for de praktiksteder erhvervsuddannelserne tilbyder.

Størst problem i provinsen

Indkøbsassistent, salgsassistent og butikschef er blot få af de stillinger, man kan få, efter endt merkantiluddannelse. Dog er de eneste merkantil-uddannelser der klarer sig bedre end forventet, hvis man kigger på antal elever, der er i praktik i en virksomhed, skoler placeret i hovedstadsområdet.

Både i region Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland er der færre elever i praktik i en virksomhed end forventet. Det viser en beregning udarbejdet af Undervisningsministeriet og Dansk Arbejdsgiverforening.

Uddannelsesstederne skal gøre mere

”Det er i sidste ende erhvervsskolerne, som har ansvaret for at opsøge virksomhederne. De skal knytte kontakten mellem virksomhederne og eleverne. Det er så vigtigt, at forholdet mellem virksomhederne og erhvervsskolerne styrkes,” siger Maria Bille Høeg, chefkonsulent for arbejdsmarkedspolitik- og kvalifikationer ved Dansk Arbejdsgiverforening til Fashion Forum.

De studerende går kun efter drømmejobbet

”De studerende søger ikke bredt nok. De har en drømmeuddannelse eller et bestem job, de drømmer om, men måske skulle de søge bredere. De skal søge geografisk bedere, altså acceptere længere transporttid,” siger Maria Bille Høeg til Fashion Forum.

En anden grund til, at de studerende ikke kommer i praktik i en virksomhed, er fordi, de mener, at forsørgelsesgrundlaget er for lavt, og de ikke kan betale transport og ophold sammenlignet med, hvis de tog en elevplads i en virksomhed.

”De kan tage på skolehjem og de får også tilskud. Virksomhederne er også begejstret for elever der kommer fra andre geografiske områder,” siger Maria Bille Høeg til Fashion Forum og fortsætter ” Og vi ser jo stadig helst at flest muligt elever kommer forbi en virksomhed.”

”Der er ikke nok praktikpladser, men jeg vil hellere tage chancen i søgekøen end at gå i skolepraktik, fordi jeg så kan få lærlingeløn frem for SU,” skriver Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, at mange svar kan lyde fra praktikpladssøgende elever landet over.

LÆS OGSÅ: ”Et studierelevant job er bedre end gode karakterer”

Trods der stadigvæk er mangel på praktikpladser til de studerende på erhvervsuddannelserne, er det kun to procent af de elever, der har gennemført en erhvervsuddannelse, som udelukkende kun har været i skolepraktik.

Kilde: uvm.dk