Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

To hold studerende på Designskolen Kolding deler genanvendelsespris

Dansk Wilton Design Award er givet til to hold studerende, der kommer med bud på, hvordan man kan redesigne gamle specialdesignede uldtæpper.
Dansk Wilton Design Award er givet til to hold studerende, der kommer med bud på, hvordan man kan redesigne gamle specialdesignede uldtæpper.

Quantum of the Seas er et gigantisk krydstogsskib, som kan huse 4.180 gæster, 1.500 ansatte og blandt de spektakulære aktiviteter om bord er verdens første robotbartendere, radiobiler, futuristisk underholdning og mad tilberedt af berømte kokke som Jamie Oliver.

Alt er specialdesignet fra loft til gulv. De 53.500 kvadratmeter væg-til-væg tæpper i suiter og kabiner er designet og fremstillet af Dansk Wilton, en familieejet virksomhed i Herning. Tæpperne bliver typisk udskiftet hvert tredje til femte år, og de gamle tæpper bliver brændt, selvom de slet ikke er slidt ned.

LÆS OGSÅ: ” Vinder af modeshow for genbrugstøj sprang ud med faldskærmskjole”

Derfor har virksomheden stiftet genanvendelsesprisen Dansk Wilton Design Award, hvor et halvt hundrede mode- og tekstilstuderende på Designskolen Kolding dyster om, hvordan man kan redesigne de gamle tæpper til nye produkter eller koncepter.

Tæpperne pilles fra hinanden i nye farvemiks

Nu er vinderne fundet, og det blev to hold studerende, som med projekterne mycarpet og The Naked Sheep Project delte prisen på 10.000 kroner. I mycarpet er der taget udgangspunkt i det eksisterende materiale, men samtidig skabt et nyt materiale i form af en bonding til uldblandingen. Dermed er der skabt et materiale med flere anvendelsesmuligheder.

”Selve produktet er godt tænkt og tager højde for, at det kan være svært at genanvende et materiale, hvor farver og design spiller en stor rolle. I og med at de har pillet produktet fra hinanden, mikses farverne og bliver således blandet på en ny spændende måde,” siger Søren Sonne, direktør i Dansk Wilton.

Lokale samfund skal udvikle nye produkter

I det andet vinderprojekt, The Naked Sheep Project, har de studerende arbejdet med opgaven på et konceptplan i modsætning til et færdigt produkt. Konceptet er baseret på ideen om at inddrage lokale samfund i at udvikle nye produkter af de gamle tæpper.

LÆS OGSÅ: ”De studerende indtog Designmuseets gård”

”Det er igen måden, de har arbejdet med materialet på, der fascinerer os. De har skabt nye materialer samtidig med, at hele fortællingen omkring The Naked Sheep og hele tankegangen var meget gennemført,” siger Søren Sonne.

Desuden blev et hold studerende inviteret til at færdiggøre deres projekt, GOOD-GOOD, som går ud på at anvende de bløde uldtæpper som indlægssåler.