Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Producenter bekymrer sig over bomuld fra Syrien

Islamisk Stat har taget kontrollen med en tredjedel af bomuldsindustrien i Syrien, og det er svært at kontrollere bomuldens oprindelse.
Islamisk Stat har taget kontrollen med en tredjedel af bomuldsindustrien i Syrien, og det er svært at kontrollere bomuldens oprindelse.

De fleste virksomheder ville nok skælve ved tanken om, at de indirekte støttede den militante terrororganisation Islamisk Stat (IS). Men frygten kan måske vise sig at være rigtig, for IS har taget kontrollen med en tredjedel af den samlede bomuldsproduktion i Syrien. Det skriver Fashion United.

Det giver anledning til bekymring hos visse internationale tøjproducenter, fordi det er svært at kontrollere oprindelsen af bomuld.

Hidtil har Tyrkiet været en stor aftager af syrisk bomuld, men Tyrkiet har nu officielt nægtet at købe bomuld fra nabolandet. Der er dog stadig en bekymring for, at bomuld fra Syrien siver ind i Tyrkiet og videre til resten af Europa, fordi tyrkiske grossister muligvis køber billig bomuld fra IS, der er desperate efter økonomiske midler.

Bomuldsproduktionen i Syrien er styrtdykket

Borgerkrigen i Syrien har sat sit tydelige præg på bomuldsproduktionen. Før konflikten brød ud i 2011, blev der produceret omkring 600.000 ton om året, men det er siden faldet til 70.000 ton. Heraf eksporteres officielt kun 3.000 ton ifølge et estimat fra International Cotton Advisory Committee (ICAC).

Men det er svært at kontrollere, om der i praksis kommer mere bomuld fra Syrien, fordi dyrkningen og plukningen af den rå bomuld kun er første led i forsyningskæden.

”Bomuld handles på en råvarebørs, hvorefter det blandes efter ønsket kvalitet. Derfor kan et produkt have flere forskellige typer bomuld i sig, og det gør meget svært at spore oprindelsen,” siger Suzi Christoffersen, freelance konsulent inden for bæredygtighed, til Fashion Forum.

LÆS OGSÅ: ”Rapport: Danske brands kender ikke deres forsyningskæde”

I september 2014 udgav organisationen Danwatch en undersøgelse, der viste, at størstedelen af de største danske modevirksomheder ikke kender oprindelsen af al den bomuld, som de bruger i deres produkter.

Kilde: Fashion United