Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed

The Fabric Source har sat fart på bæredygtighed

Projektet The Fabric Source kan se tilbage på to år med vigtig vidensdeling til modebranchen, hvor man blandt andet har skabt Nordens største grønne materialebibliotek.
Projektet The Fabric Source kan se tilbage på to år med vigtig vidensdeling til modebranchen, hvor man blandt andet har skabt Nordens største grønne materialebibliotek.

The Fabric Source blev startet som et 2-årigt projekt i 2013 af Danish Fashion Institute (DAFI) og Nordic Initiative, Clean and Ethical (NICE) med tilskud fra Erhvervsstyrelsens Grøn Omstillingsfond.

Tilskuddet til projektet stopper som planlagt nu, og folkene bag The Fabric Source evaluerer forløbet, hvor formålet har været at sætte mere fokus på bæredygtighed i modebranchen.

LÆS OGSÅ: ”Danske mærker vil gerne være bæredygtige”

”Interessen for at arbejde hen imod mere bæredygtighed har været overvældende hos både de mindre og større virksomheder. Så der har været stor en interesse for sourcing, men også på at forstå et produkts fodaftryk set i et større perspektiv, hvor faktorer såsom materialevalg, produktionsmetoder, procesteknologier, design, brug og kvalitet spiller ind,” siger Suzi Christoffersen, projektleder i NICE.

Selv små ændringer kan være vigtige

Et af målene har været at skabe et grønt materialebibliotek, som er en samlet database for designere og indkøbere, hvor de kan hente viden om, hvor og hvordan de kan producere mere bæredygtigt.

Men The Fabric Source har også handlet om at støtte mode- og tekstilfirmaer i at sætte fokus på, hvordan man rent praktisk kan være mere klimavenlig uden at ændre hele produktionsapparatet.

”Det kan være så banalt som vaskeanvisningen på en trøje, der skal ændres, men som kan have stor betydning for forbrugernes adfærd og på produktets miljøpåvirkning. Her har vi kunne rådgive om ændringer, der kan laves på lang eller kort sigt i virksomhedet,” forklarer Suzi Christoffersen.

Der er sket en grønnere omstilling

Det grønne materialebiblioteket består i dag af over 1.500 fysiske samples fra 30 forskellige lande. Derudover er der opbygget en producentdatabase, som viser hvilke producenter, der arbejder med de forskellige bæredygtige materialer.

Der vil inden længe komme en rapport, som viser resultaterne af The Fabric Source. Men Suzi Christoffersen glæder sig over den store vidensdeling, der er skabt gennem en masse workshops og sessions.

LÆS OGSÅ: ”Norden sætter sig i spidsen for en bæredygtig modebranche”

”Projektet har været enormt succesfuldt. Vi har gennem sparring og rådgivning hjulpet virksomheder med at kortlægge, hvordan de kan skabe største forandring i forhold til deres virksomhedsprofil og økonomi. Overordnet har målet været at skabe en grønnere omstilling i den danske modeindustri, og det er sket,” siger Suzi Christoffersen.

Danish Fashion Institute vil fortsat drive materialebiblioteket og give rådgivning til virksomheder, der ønsker at inkorporere bæredygtighed ind i virksomhedsstrategien.

Du kan læse mere på hjemmesiden for Nordic Fashion Association her.