Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Nanoteknologi forvandler bomuld til en mobiloplader

Forskere i USA har fundet frem til, hvordan man gennem nanoteknologi får bomuldsfibre til at blive til højteknologisk materiale.
Forskere i USA har fundet frem til, hvordan man gennem nanoteknologi får bomuldsfibre til at blive til højteknologisk materiale.

Mange bliver irriterende, når mobilen løber tør for strøm, og der ikke er en stikkontakt ved hånden. Der findes allerede bærbare mobilopladere, men hvad siger du til at oplade din iPhone med din bomuldstrøje?

Det lyder lidt skørt, men det kan vise sig at være virkeligheden inden for en overskuelig årrække. Det skriver Just Style.

LÆS OGSÅ: ”Højteknologiske tekstiler på messe i Paris”

For det er lykkedes forskere fra Cornell University i USA at konvertere bomuldsfibre til elektroniske komponenter ved at bruge nanoteknologi.

Forskerne fandt frem til, at i stedet for at tilføje elektronik til tekstilstof, som det normalt er tilfældet, kan man belægge bomuldsfibre med nanopartikler af guld og syntetiske forbindelser.

Tøj kan måle hjerterytmen

Den måde at skræddersy tøjet på gør, at fibrene bliver til transistorer og andre komponenter, som muliggør skabelsen af unikke bærbare elektroniske enheder.

På laboratoriet har man allerede skabt tøj med bomuldstråde, der henholdsvis kan oplade en mobil, måle hjerterytmer eller analysere sved. Desuden kan teknologien anvendes til interaktive tekstiler med varme- og køleevner.

LÆS OGSÅ: ”Levi’s og Google væver wearable technology ind i tekstilfibre”

”Vi ønsker at omdanne traditionelle naturlige fibre til rigtige konstruktionsmaterialer, der er multifunktionelle og kan tilpasses til ethvert behov,” siger Juan Hinestroza, leder af Textiles Nanotechnology Laboratory.

Et andet resultat af forskernes arbejde er, at man ved hjælp af nanoteknolgi kan farve bomuld uden brug af farvestoffer. Desuden kan de nye overflader på tøjet effektivt dræbe 99,9 procent af alle bakterier, hvilket kan beskytte imod forkølelser, influenza og andre sygdomme.

Kilde: Just Style