Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Nyt forskningsprojekt om bæredygtig pels

Kopenhagen Fur og Designskolen Kolding lancerer forskningsprojekt om pels og bæredygtighed. Fire modeforskere får 14 måneder til opgaven.
Kopenhagen Fur og Designskolen Kolding lancerer forskningsprojekt om pels og bæredygtighed. Fire modeforskere får 14 måneder til opgaven.

Designskolen Kolding og Kopenhagen Fur er gået sammen om et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan bæredygtighed og pels hænger sammen. Gennem feltstudier, brugerundersøgelser og interviews vil forskerne kortlægge, hvem der vælger pelsen, hvorfor og hvilke følelser der er knyttet til materialet samt hvordan begrebet bæredygtighed kan tolkes og forstås.

”Vi håber, at projektet vil give os en bedre indsigt i, hvordan pels bliver moderne og hvordan pels fremadrettet kan få et stærkere fodfæste i modeindustrien. Herunder en undersøgelse af historien og hvad man lægger i begrebet bæredygtighed,” siger Michael Stadi, leder af Kopenhagen Furs kreative hus, KiCK til FashionForum.

LÆS OGSÅ: “Belsac samarbejder med Kopenhagen Fur om ny taskekollektion”

Han forklarer, at projektet ikke vil kigge på bæredygtighed i forhold til for eksempel minkopdræt, foder-sammensætning, transport og lignende traditionelle udgangspunkter, men snarere på en udvidet forståelse af begrebet.

”Er der andre måder at snakke bæredygtighed på, end hvorvidt en T-shirt er produceret i Bangladesh? Vi synes, at det er interessant at undersøge bæredygtighed for eksempel i forhold til det at købe dyrere produkter i en mere holdbar kvalitet, som dermed holder længere,” siger Michael Stadi til FashionForum.

Et kig ind i brugernes garderober

Forskningen skal kigge nærmere på pels ud fra fire perspektiver: Materialet, brugeren, virksomheden og designeren. Hvert af de fire områder har én forsker tilknyttet.

Indenfor bruger-dimensionen er Ph.d.-stipendiat ved Designskolen Kolding og CBS, Else Skjold, tilknyttet projektet. Hun skal blandt andet foretage såkaldte garderobeundersøgelser.

LÆS OGSÅ: “Astrid Andersen og Kopenhagen Fur slår pjalterne sammen … igen”

”Jeg skal blandt andet ud og se i folks garderober og finde ud af, hvorfor og hvordan de bruger pelsen. Mange tror, at pels altid har været det, den er i dag. Men i et historisk perspektiv har der været mange forskellige opfattelser af pels, og jeg skal finde ud af, hvordan opfattelsen er i dag,” siger Else Skjold på Kopenhagen Furs hjemmeside.

Hurtig forskning

Akademisk forskning er som oftest langstrakt, men dette projekt bliver allerede afsluttet ultimo 2015. For Kopenhagen Fur har det været vigtigt at få viden om området, inden den bliver forældet.

”Vi har en del samarbejdsaftaler med skolerne herhjemme, og vi kunne godt tænke os at lave et lidt større akademisk samarbejde. Den slags tager tid, men som en kommerciel erhvervsvirksomhed er vores horisont kortere. Derfor har vi fire forskere på i 14 måneder i stedet for én forsker i tre-fire år. Om fire år er verden forandret, når det gælder trends og mode,” siger Michael Stadi.

LÆS OGSÅ: “Hollandsk domstol: Forbud mod minkavl er ulovligt”

Udover det akademiske arbejde så vil projektet desuden munde ud i etableringen af et pelsværksted på Designskolen Kolding, udviklingen af en grundlærebog i pelsbearbejdning og -teknikker samt et årligt kunstnerisk udviklingsarbejde.