Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

Bangladesh-alliance gør status efter et år

Knap 600 fabrikker er blevet sikkerhedstjekket og 10 er blevet helt eller delvist lukket på grund af fare.
Knap 600 fabrikker er blevet sikkerhedstjekket og 10 er blevet helt eller delvist lukket på grund af fare.

Den amerikanske Alliance for Bangladesh Worker Safety har netop offentliggjort deres første årsrapport, hvori de gør status over sikkerhedsinspektionerne af tøj- og tekstilfabrikkerne i Bangladesh.

LÆS OGSÅ: “Bangladesh-Accord blive dyrere end ventet i år”

Alliancen blev etableret i kølvandet på Rana Plaza-kollapset 24. april sidste år og består af en gruppe på 26 – primært amerikanske – beklædningsvirksomheder og detailhandlere, herunder Wal-Mart, Gap, Costco, JC Penney, VF Corp, Fruit of the Loom og Sears Holdings Corp, der har arbejdet sammen om at forbedre de ansattes sikkerhed på tøjfabrikkerne i Bangladesh.

LÆS OGSÅ: ”Bangladesh-alliance offentliggør første fabriksinspektioner”

I modsætning til den internationale Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh, som seks danske virksomheder har underskrevet, så er Alliancen dog ikke juridisk bindende, hvilket tidligere har medført kritik fra flere fronter.

LÆS OGSÅ: ”Kritik af amerikansk Bangladesh-plan”

Alliancen er ligesom Accorden et initiativ, der løber over fem år, og i rapporten for det første år kan man blandt andet læse følgende hovedpunkter:

• 100 procent inspektion af de i alt 587 fabrikker, som Alliancens underskrivere sourcer fra.

• Brand- og bygningssikkerhedsuddannelse af en million ansatte og ledere i Bangladeshs tekstilindustri.

• Anbefalinger til regeringen i Bangladesh, som efterfølgende lukkede 10 tøjfabrikker enten helt eller delvist på grund af strukturelle problemer.

• Kompensation til 1.000 ansatte, som stod uden beskæftigelse, som følge af fabrikslukningerne.

• Etablering af et pilotprojekt, hvor de ansatte på 50 fabrikker har fået adgang til en nødsituations-hotline.

• En stigning fra 39 pct. til 97,8 pct. af de fabriksansatte, som ved, hvad de skal stille op i tilfælde af brand.

• Hjælpe fabrikker med lånegarantier for i alt 100 mio. dollar, som fabriksejere kan låne billigt til udbedringer af fabrikkerne.

LÆS OGSÅ: ”Accord-chef: Rana Plaza var ikke en ulykke”

”Der er ingen tvivl om, at der er opnået vigtige fremskridt i retning af en mere sikker beklædningsindustri i løbet af i år, men vores arbejde er langt fra slut,” siger Alliancens bestyrelsesformand, Ellen Tauscher, til Womens Wear Daily.

Hun peger på, at det fremadrettede arbejde skal koncentreres om at få ryddet op og skabt varige forandringer i Bangladesh.

”Vi er klar over, at en sikring af arbejdernes sikkerhed ikke vil ske over night, men vi er utrolig tilfredse med de fremskridt, vi har gjort, og vi tror på, at vi har den rette plan og de rette partnere på plads, til at skabe varige ændringer i Bangladesh,” siger Ellen Tauscher.

Tiltale mod 18 personer

Sideløbende med de internationale tiltag for at skabe sikre arbejdsforhold på tekstil- og tøjfabrikkerne i Bangladesh, har landets myndigheder i sidste uge rejst tiltale mod i alt 18 personer, der har forbindelse til Rana Plaza-kollapset i fjor.

De tiltalte omfatter blandt andre Rana Plaza-bygningens ejer, Mohammad Sohel Rana, hans forældre, en lokal borgmester og ingeniører samt tre ejere af fabrikker, der havde til huse i Rana Plaza-bygningen.

Kilde: wwd.com, Alliance for Bangladesh Worker Safety