Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland, Udland

Stormøde om Bangladesh pegede mere tilbage end frem

High-level-møde i København i torsdags handlede i høj grad om de mange initiativer, der allerede er sat i værk.
High-level-møde i København i torsdags handlede i høj grad om de mange initiativer, der allerede er sat i værk.

Årsdagen for den værste ulykke i tøj- og tekstilindustrien nærmer sig. Den 24. april er det præcis et år siden, at over 1.100 arbejdere mistede livet, da Rana Plaza-komplekset styrtede sammen. I den anledning blev der i torsdags afholdt topmøde i København under overskriften ’Post Rana Plaza: A Vision for the Future’.

Der var oplæg og paneldebat med repræsentanter fra både Bangladesh’ arbejdsgiverforening BGMEA og landets beskæftigelsesministerium, en tidligere syerske fra Bangladesh samt den danske udviklingsminister Mogens Jensen, den danske ambassadør i Dhaka, Hanne Fugl Eskjær og flere andre.

I alt tog 11 talere ordet foran de godt 100 tilhørere fra blandt andet Danmark og de øvrige nordiske lande, Storbritannien, Holland og Frankrig.

Afrapportering eller visioner?

Mødets dagsorden om visioner for fremtiden blev dog i vid udstrækning afløst af et tilbageblik fra de forskellige oplægsholdere på, hvad parterne hver især har gjort allerede. Og om de problemer, som omverdenen efterhånden kender temmelig indgående; problemer med sikkerhed, lave lønninger, problemer med foreningsfrihed, etc.

LÆS OGSÅ: ”Udviklingsministeriet giver 25 mio. kr. ekstra til Bangladesh”

Den danske udviklingsminister fremhævede dog i sin åbningstale, at der er sket fremskridt i sektoren efter ulykken.

”Det er med en vis tilfredshed, at vi i dag kan konstatere, at der er gjort fremskridt i kølvandet på Rana Plaza-ulykken. Først og fremmest har vi set et nyt lovende samarbejde mellem arbejdsgivere, arbejdstagere, NGO’er, internationale organisationer og regeringer, som nu arbejder sammen mod et fælles mål. Det løser ikke problemerne over night, men det sender et stærkt signal og partnerskabet har allerede leveret konkrete resultater,” sagde udviklingsminister Mogens Jensen (S) og henviste blandt andet til etableringen af den internationale Accord og forhøjelsen af mindstelønnen.

LÆS OGSÅ: ”Bangladesh: Problemer på 10 ud af 10 fabrikker”

”Der er dog stadig mange udfordringer – leveløn og foreningsfrihed er bare et par områder, der bekymrer os. Fokus nu er på at opretholde momentum i arbejdet,” lød det videre fra udviklingsministeren ved arrangementet, som var arrangeret af Udenrigsministeriet og Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH).

Initiativerne skal ensrettes

Siden Rana Plaza-ulykken er der etableret et hav af initiativer på både nationalt og internationalt niveau, og flere af talerne fremhævede derfor samarbejde og koordinering som hovedudfordringerne i det fremadrettede arbejde for at skabe en sikrere industri i Bangladesh.

”Vi ønsker ikke en masse initiativer, der arbejder på en masse forskellige måder. Det er utroligt vigtigt, at alle initiativerne ender med en ensartet tilgang, uanset om man støtter Accorden, Alliancen eller the National Action Plan,” lød det fra Philip Chamberlain, som er Head of Sustainable Business i C&A.

LÆS OGSÅ: ”Kompensation til Rana Plaza-efterladte er på vej”

Den udfordring bliver ikke mindre i de kommende år, hvis Bangladesh’ producenters vækstambitioner holder stik.

Ifølge Reaz Bin Mahmood, som er vice president i BGMEA, eksporterede tøj- og tekstilindustrien i Bangladesh for 23,5 mia. dollar i 2013, men i 2020 forventer de, at det tal er næsten fordoblet til 45 mia. dollar. Han tilføjede:

”En sådan forudsigelse er absolut ikke overoptimistisk.”

Af samme grund fremhævede Philip Chamberlain fra C&A, som en af de få, at den fremadrettede vision for sektoren i Bangladesh – udover en forbedring af sikkerhed, løn og arbejdsforhold på fabrikkerne – ligeledes er nødt til at omfatte de miljømæssige konsekvenser.

”Selv om det sociale aspekt og sikkerheden er vigtig, så handler det også om den miljømæssige side af udviklingen. En tøjindustri, der har positiv indvirkning på mennesker og lokalsamfund, og som ikke forårsager unødig miljømæssig skade – det er visionen,” sagde Philip Chamberlain.