Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Barbara Í Gongini: Mode-biennale giver konkret afkast

Nordic Fashion Biennale i Frankfurt har for Barbara Í Gongini, der deltager for anden gang, betydet konkrete muligheder for at udvide forretningen. FashionForum mødte hende til en snak om mode som kultur.
Nordic Fashion Biennale i Frankfurt har for Barbara Í Gongini, der deltager for anden gang, betydet konkrete muligheder for at udvide forretningen. FashionForum mødte hende til en snak om mode som kultur.

Nordic Fashion Biennale 2014 åbnede lørdag i Frankfurt. Foruden en række arrangementer og workshops byder biennalen på en udstilling, hvor 11 nordiske designeres installationer forenes under overskriften ”The Weather Diaries”.

Blandt udstillerne er den færøske designer Barbara Í Gongini, der bor og arbejder i Danmark. Hun var også repræsenteret ved biennalen forrige år, og FashionForum fangede Barbara Í Gongini til en snak om modens potentiale som kultur.

Kan du fortælle lidt om din udstilling på Nordic Fashion Biennale?

Sarah Cooper og Ninna Gorfer (kuratorerne bag udstillingen, red.) henvendte sig til mig for cirka et år siden med et projekt, der skulle bygge bro mellem den nordatlantiske kulturarv, nordisk designtradition og produkt. Et meget ambitiøst projekt, der i samarbejde med en installation fra hver designer skulle munde ud i en fotoinstallation.

Udover det færdige resultat, skulle der foreligge en mundtlig “weather diary” med en beskrivelse af de særlige vejrforhold og den nordiske kultur fra de respektive lande; Færøerne, Island og Grønland. Dette skulle ligge til grund for formgivningsprocessen. Der blev lavet en film omkring den kreative proces samt en uddybelse af hver enkelt designers baggrund og historie. Til sidst blev der lavet en bog om alle led i processen.

Hvorfor er du blevet udvalgt til at deltage i dette års biennale?

Jeg fik henvendelsen, da Sarah Cooper og Ninna Gorfer mente, at der både var en meget direkte synergi mellem mine produkter og den nordatlantiske design-DNA, men også en anderledes tilgang hertil, i og med at Barbara Í Gongini er trådt ind på et veldefineret “avantgarde niche-marked” hvor vi bidrager med vores kulturelle ophav.

Hvad betyder det for dig at være blandt de 11 udvalgte designere?

Det er af stor betydning at være en del af denne kontekst, da udstillingen bliver taget ud over Norden og bliver vist i de store kulturinstitutioner samt på museer rundt om i verden. Historien om nordisk design-DNA er som udgangspunkt ringe formidlet, og det betyder derfor meget at få den formidlet i en synergi med kulturelt ophav for at understøtte berettigelsen af nordiske produkter, hvis nordisk design fremadrettet skal være en god forretning.

Har det haft betydning at deltage ved biennalen i 2011?

Ja, det har åbnet konkrete muligheder for forretningsdelen i [virksomheden] Barbara Í Gongini, særligt i USA, da udstillingen blev afholdt i Seattle.

Tror du, at der er udsigter til at vi i fremtiden vil kunne få en mode-biennale i Danmark?

Jeg mener, at det er helt oplagt at en dansk biennale ville kunne nå et helt andet publikum, hvor fordybelsen i formidlingen af emnet er i fokus, og hvor den kommercielle vinkel – i første omgang – ikke er målet.

Hvorfor tror du, at mode som kultur har så svære kår både nationalt og internationalt?

Jeg er ikke af den opfattelse at moden herhjemme har særlig ringe kår. Jeg mener, at alle brancher har været hårdt ramt af den globale økonomiske krise hvorfor mange forretninger har været nødt til give kampen op mod overlevelse. Det har affødt en helt ny generation af designere og brands, der har lært at tilpasse sig de nye spilleregler i en foretningsmæssig sammenhæng.

Når det så er sagt, så mener jeg at der skal en større politisk velvilje og fokusering til på beklædningsbranchen som helhed. Man kan stå lidt uforstående over for, at man har valgt at ignorere det faktum, at beklædningsbranchen er verdens fjerde største industri og dermed også en oplagt økonomisk mulighed for landet.

Kunstnerne og designerne, der deltager i dette års Nordic Fashion Biannale, er: Mundi (Island), STEINUNN (Island), JÖR by Guomundur Jörundsson (Island), Kría (Island), Hrafnhildur Arnadóttir a.k.a Shoplifter (Island), Guorun & Guorun (Færøerne), Barbara Í Gongini (Færøerne), Rammatik (Færøerne), Bibi Chemnitz (Grønland), Najannguaq Lennert (Grønland), Nikolaj Kristensen og Jessie Kleemann (Grønland).

Nordic Fashion Biennale afholdes i år på Museum Angewandte Kunst i Frankfurt og er en “dynamisk arena, der samler designere, artister, akademikere og specialister i mode med det formål at promovere vest-nordisk modedesign.”

The Nordic Fashion Biennale løber i perioden 22. marts 2014 – 22. juni 2014, og udstillingen kommer til Danmark, hvor den vises i Den Sorte Diamant i København fra november 2014 til februar 2015.

Læs mere på: www.nordicfashionbiennale.com