Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Nyt initiativ: Sælskind skal ind i varmen igen

Et tværpolitisk initiativ sætter fokus på sælskind. De grønlandske skind skal nemlig ind i varmen igen, mener en række folketingsmedlemmer.
Et tværpolitisk initiativ sætter fokus på sælskind. De grønlandske skind skal nemlig ind i varmen igen, mener en række folketingsmedlemmer.

Sælskind har i årevis været et udskældt produkt, og det er ikke helt fair, mener et tværpolitisk initiativ for fremme af grønlandsk sælskind, der derfor ønsker at sætte fokus på sælfangstens kulturelle og økonomiske betydning i Grønland.

Initiativet tæller blandt andre Sara Olsvig, medlem af Folketinget for det grønlandske parti Inuit Ataqatigiit:

”Sæler skal på den politiske dagsorden. EU’s sælproduktforbud er baseret på følelsesladede holdninger og ikke på fakta. Derfor er det utroligt vigtigt, at vi skaber opmærksomhed og viden om sælskind, så vi får en mere faktabaseret tilgang til emnet i Danmark såvel som i EU. Jeg er glad for at så mange danske medlemmer af Folketinget støtter op om initiativet.”

I december 2013 udgav Verdensnaturfonden, WWF, en rapport, hvoraf det fremgår, at WWF støtter den grønlandske sælfangst, da den anses for bæredygtig. Hertil kommer, at sælfangst er af stor kulturel og økonomisk betydning for grønlandske fangere, påpeger Kopenhagen Fur. Men den grønlandske sælskindseksport er blevet skadet over de seneste år på grund af anti-sælfangstkampagner samt EU’s importforbud af sælskind.

“Salget af grønlandsk sæl er gået helt i stå, fordi europæerne tror, det er forbudt, men det er både bæredygtigt, smukt og et vigtigt levegrundlag for grønlandske fangere,” siger MF Lone Loklindt (Rad.).

Hun suppleres af MF Doris Jacobsen (Siumut):

”Den grønlandske sælfangst har en tusindårig historie, og fangsten bliver støttet af WWF. Sælskindsprodukter er topmålet af bæredygtighed, og så er det oven i købet hamrende flot. Vi er stolte af vores sælskind.”

Grønlandsudvalget afholdt torsdag i sidste uge en høring om sælfangst i Grønland. Siden 2009 har der været importforbud mod sælprodukter i EU med undtagelse af sæl fanget af den grønlandske inuitbefolkning.

Alligevel er salget af de grønlandske sælskind faldet med 90 pct. siden forbuddet. Nu har Verdensnaturfonden med rapporten “Seals in Greenland” udgivet en række anbefalinger blandt andet den, at EU påtager sig ansvaret for de negative konsekvenser, som forbuddet har haft for store dele af Grønlands befolkning.

De grønlandske fangere afholdt lørdag en demonstration ved Højbro Plads i København. Her var der foruden politiske taler og fællessang også boder med håndarbejde, og prøvesmagning af sælkød.