Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Modeuge, Navne

Modeugen indefra: Ivan Grundahl

Designer Ivan Grundahl, for mærket af samme navn, fortæller om det, at afholde modeshow og sin inspiration til dette års show.
Designer Ivan Grundahl, for mærket af samme navn, fortæller om det, at afholde modeshow og sin inspiration til dette års show.

Copenhagen Fashion Week er over os, før vi ved det, og FashionForum tager pulsen på branchen forud for vinterens store begivenhed. Her er det designer Ivan Grundahl, for mærket af samme navn, der er i den varme stol og fortæller om det, at afholde modeshow.

Hvad har inspireret dig til AW14-kollektionen?

Min inspiration til  AW14 -kollektionen er kommet  til mig ved at se tilbage i tiden, og fået inspiration fra tidligere over-size modeller. Desuden har jeg  designet kollektionen til også at indeholde modeller i vasket uld.

Hvor mange styles består din kollektion af?

Kollektionen denne gang består af ca. 150 styles.

Hvilke fordele er der ved at holde show?

Fordelen ved at holde show er, at det sendes ud i verden. Det, at holde show er jo en sammensat ting, af meget arbejde med kollektionen før, under og efter selve showet. Derfor glæder mig til det hele er overstået. Men samtidig glæder jeg mig også til at vise, hvad min kollektion indeholder. Jeg frygter ofte, at der ikke bliver fyldt op til bristepunktet, når vi holder show. Heldigvis er dette ikke sket.

Hvad er den største udfordring ved at holde show?

En af udfordringer ved at holde show, er jo netop at få fyldt op på alle pladser. I de sidste mange sæsoner har dette dog overhovedet ikke været et problem – tværtimod.  Men der ligger også  mange forberedelsestimer i den del af planlægningen, inden alt går op i en højere enhed. Og så er selve showet overstået på 12-15 minutter – men det er det værd.

Hvad er din bedste/værste show-anekdote?

En af de værste oplevelser jeg husker, var for mange år siden, hvor  de vigtigste pressefolk ikke kom med til showet. Stedet vi afholdt show var  i løbet af no time blevet fyldt til bristepunktet, da himmelen pludselig åbnede sig. Alle der stod og ventede udenfor så stort på den danske kø kultur og bare ville i tørvejr. Der var ikke meget kø-kultur iblandt de inviterede… Ydermere var pressebussen så meget forsinket, at vi blev bedt om at begynde, for ikke at forsinke det efterfølgende show.  Ærgeligt – men også noget man siden har kunnet trække på smilebåndet af.

Hvad er dine bedste råd til showdebutanterne?

Med tiden bliver man jo meget erfaren indenfor ‘gamet’ – dog uden at tingene sker som en rutine. Og man tør også med tiden at slå sig mere løs – gøre ting, som man ikke turde tidligere. Netop det, skal være mit gode råd til de nye designere og showdebutanter – at turde slå sig løs og gøre noget tosset.

Hvordan ser din showdag ud fra du vågner til du går i seng?

Min showdag begynder med at jeg, efter mit morgenbad, går på kontoret og læser dagens avis over et par kopper kaffe. Derefter tager jeg ud til stedet, hvor vi afholder show, og sammen gennemgår vi alle indgangene, samtidig med at der ordnes hår og makeup. Kl.13 drikker vi så et glas champagne (dog ikke modellerne) og lader op til selve showet. Kl. 14.00 er der så koncentreret  arbejde, så vi kan lave et fantastisk show for alle  de inviterede. Efter et veloverstået show (håber vi også på denne gang), står den på en sen  frokost.

Hvad laver du selv under showet?

Under selve showet er det mig personligt, der tjekker alle pigerne, før de går på podiet. Det er for at selv de mindste detaljer ikke skal glemmes eller overses. Detaljerne kan man nemt glemme i farten, så det ser jeg, som min vigtigste opgave under selve showet. For mig er alle detaljer vigtige.

Hvilket modeshow har gjort størst indtryk på dig nogensinde – og hvorfor?

For mig er den største showoplevelse helt tilbage i 1982 – Yohji Yamamoto & Comme des Garcons.  Det var totalt anderledes i forhold til hvad jeg ellers har oplevet af shows.