Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Indland

Design Challenge: Så langt kan du nå med bæredygtige materialer

Om præcis tre måneder løber Copenhagen Fashion Summit af stablen. Det sker blandt andet med et bæredygtigt show, hvor 11 designere er blevet udfordret til at vise præcis, hvordan bæredygtige materialer skal skæres.
Om præcis tre måneder løber Copenhagen Fashion Summit af stablen. Det sker blandt andet med et bæredygtigt show, hvor 11 designere er blevet udfordret til at vise præcis, hvordan bæredygtige materialer skal skæres.

Det bliver kollektioner i bæredygtige materialer af alt fra mælkefibre til krabbeskaller, der kommer til at pryde catwalken til forårets Copenhagen Fashion Summit. Også mere traditionelle fibre som genbrugt eller økologisk bomuld, uld og silke er tilladt. Præmissen er blot, at materialerne skal være bæredygtige.

Gennem et nyt initiativ kaldet Design Challenge udfordres 11 nordiske brands til at kreere en bæredygtig kollektion. Ifølge Danish Fashion Institute, der i samarbejde med H&M og den bæredygtige netværksorganisation C.L.A.S.S. står bag initiativet, er essensen af Design Challenge, ”at vise verden at bæredygtig mode kan være både smukt og konventionelt.”

Materialerne findes derude

For Catarina Midby, der er leder af H&M’s kommunikation for bæredygtighed og mode, er hele ideen med Design Challenge netop at vise, hvad man kan skabe af bæredygtige materialer, men først og fremmest skal det bevise, at materialerne  findes derude:

”Jeg tror ikke, at folk er klar over, at der findes bæredygtige materialer, som er mulige at benytte og ikke særligt meget dyrere end andre materialer,” siger Catarina Midby til FashionForum og fortsætter:

”Vi er med i det her, fordi vi kan lide tanken om, at andre mærker er ligeså engagerede som os. Så hvorfor ikke dele de erfaringer, vi har gjort os, hvorfor skulle alle andre dog begå de samme fejl, vi allerede har begået,” spørger Catarina Midby og understreger samtidig, at videndelingen i projektet kommer alle deltagende parter til gode.

”Vi lærer selv en masse alene gennem de spørgsmål, folk stiller, og jeg er sikker på, at alle her vil kreere noget, vi ikke har tænkt på. Så det vil være mindst lige så lærerigt og inspirerende for os,” siger Catarina Midby.

Det er et let skridt

H&M udgør materialeekspertisen sammen med C.L.A.S.S. (Creativity Lifestyle and Sustainable Synergy), der blandt andet specialiserer sig i at parre bæredygtige materialeproducenter med virksomheder.

Sidstnævnte ydelse har især betydet noget for Designers Remix, der sammen med mærker som eksempelvis Marimekko og Filippa K, udgør nogle af de i alt 11 deltagende mærker i Design Challenge. Her ser man nemlig, ifølge chefdesigner Charlotte Eskildsen et materialeskift i de fremtidige kollektioner som et let skridt. Der har bare manglet et leverandørled indtil nu:

”Jeg vil rigtig gerne kunne bruge bæredygtige materialer i mine kollektioner til dagligt, jeg har bare desværre ikke haft metervarekontakterne, og det er noget af det, jeg føler har været det mest fantastiske ved Design Challenge. Her får du faktisk nogle navne at bruge til noget,” siger Charlotte Eskildsen.

Målet er klart

Designeren har allerede nu besluttet hvilke materialer, der skal indgå i kollektionen, der skal vises til Copenhagen Fashion Summit den 24. april.

”Jeg har prøvet at brede mig lidt over forskellige både regenererede fibre men også uld for eksempel,” siger Charlotte Eskildsen, der efter første workshop med Design Challenge har sat sig et klart mål.

”Jeg håber helt klart, at man kan sidde om et år- og så er en procentdel af ens kollektion erstattet med bæredygtige metervarer, hvis det kan lade sig gøre” slutter Charlotte Eskildsen.

Kollektionerne bliver vist ved Design Challenges catwalkshow i forbindelse med Copenhagen Fashion Summit d. 24. april 2014.