Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Bæredygtighed, Udland

BBC-program afslører fortsat snyd på fabrikker

Ny BBC-udsendelse viser fusk med timeregnskabet på Bangladeshs tøjfabrikker. Samtidig er landet i øjeblikket ramt af de mest omfattende protester siden Rana Plaza-kollapset.
Ny BBC-udsendelse viser fusk med timeregnskabet på Bangladeshs tøjfabrikker. Samtidig er landet i øjeblikket ramt af de mest omfattende protester siden Rana Plaza-kollapset.

BANGLADESH. I går viste BBC’s undersøgende dokumentarformat Panorama udsendelsen ”Dying for a Bargain”, hvor journalisterne følger op på sikkerhedssituationen og arbejdsforholdene på Bangladeshs tøjfabrikker.

Udsendelsen viser, hvordan mange fabriksansatte, selv efter Tazreen- og Rana Plaza-ulykkerne, fortsat arbejder under kritisable forhold med aflåste nødudgange og massivt overarbejde.

I udsendelsen udgiver en BBC-journalist sig for at være vestlig indkøber og beder om lov til at se en fabriks timesedler. Fabrikkens dokumentation viser, at de ansatte arbejder 10 timer om dagen, men ifølge de fabriksarbejdere, som journalisten møder sent om aftenen ude foran fabrikken er sandheden en anden. En ansat fortæller om arbejdsdage på op til 19 timer.

”Fabriksejerne kører med to forskellige timeoversigter. En til indkøberne og en anden til arbejderne. Tøjmærkernes såkaldte tilsyn virker i realiteten ikke,” siger Kalpona Akter fra Bangladesh Center for Worker Solidarity i udsendelsen.

Største demonstration i Bangladesh siden Rana Plaza-kollapset

BBC-udsendelsen kommer samtidig med, at en række demonstrationer har lammet store dele af den bangladeshiske tøjproduktion siden lørdag. Ifølge Bloomberg var 400 af landets i alt ca. 5.000 tøjfabrikker lukket i går mandag som følge af protester, mens mindst syv fabrikker fortsat holder lukket i dag.

Fabriksarbejderne stiller endnu en gang krav om en forhøjelse af mindstelønnen fra de nuværende 3.000 taka (209 kr.) til 8.000 taka (574 kr.).

Det er langt fra den første demonstration i landet siden sammenstyrtningen af Rana Plaza-fabrikskomplekset i april, men ifølge Fashionunited er der tale om den største protestaktion i perioden med over 50.000 arbejdere på Dhakas gader alene i lørdags.

LÆS OGSÅ: ”Bangladesh-arbejdere må fortsat vente på kompensation”

Hertil kommer blandt andet en demonstration med mindst 10.000 arbejdere i byen Gazipur, der ligger 30 km nord for hovedstaden Dhaka.

I går opfordrede Bangladeshs shippingminister Shajahan Khan de protesterende til at genoptage arbejdet efter, at han havde holdt møder med fabriksejere samt repræsentanter for landets fagbevægelse. Ministeren har bedt det såkaldte ”Minimum Wage Board” om at færdiggøre en ny lønstruktur inden november. Det er derfor endnu uvist, hvor meget lønningerne vil stige.

Mindstelønnen i Bangladesh blev sidste gang hævet i 2010. Ifølge Bloomberg er det i dag kun Burma (Myanmar), der i den asiatiske region har en lavere gennemsnitsløn end Bangladesh.

Kilder: BBC, Fashionunited, WWD, Reuters, Bloomberg.