Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Soulland: Unisex er det værste, der findes

NY DANSK HERREMODE. Soullands tøjsnedker Silas Adler giver sit syn på skinny jeans, traditioner og unisextøj i FashionForums tema om ny dansk herremode.
NY DANSK HERREMODE. Soullands tøjsnedker Silas Adler giver sit syn på skinny jeans, traditioner og unisextøj i FashionForums tema om ny dansk herremode.

Et indlæg i Politiken startede for nylig en debat om ny dansk herremode, der bliver kaldt både androgyn, pubertær og uambitiøs. Men er det et retvisende billede?

I de kommende dage spørger FashionForum en række designere bag nyere danske herrebrands om, hvad de forstår ved ny dansk herremode. Soullands chefdesigner Silas Adler er første mand på scenen.

 

Hvilke tanker har du gjort dig i forhold til, hvordan en mand bør klæde sig i dag?

”Jeg vil gerne have, at den dan danske mand ser flere muligheder, end han gør nu, at han får øjnene op for, at verden ikke er så sort/hvid. Jeg kommer med nogle bud på alternative måder, man kan klæde sig til hverdag, men det interessante er, at der er noget at vælge imellem for forbrugeren.

Det er ikke min opgave at sige, hvordan en mand skal være klædt, jeg arbejder ikke ud fra, at alle skal se ens ud og jeg har heller ikke en agenda, som jeg vil trække ned over nogen.”

Er den nye danske/nordiske herremode blevet mere androgyn og drenget i sit udtryk?

”Jeg er ikke helt sikker på, at jeg synes, det er blevet mere androgynt. Jeg må indrømme, at denne gang (den seneste modeuge i København, red.) har jeg ikke haft så meget tid til at nærstudere de andres kollektioner, men for mit eget vedkommende er det ikke blevet mere androgynt.

Ved vores show var der eksempler på leggings under shorts, men det er for showets skyld og for at vise noget i en anden og ny kontekst. Catwalken laver man for at skabe opmærksomhed og lave et show – det er ikke nødvendigvis, hvad folk vil eller skal gå i.

LÆS OGSÅ: Dansk herremode styrter mod bunden – eller hvad?

Hvis man ser mere overordnet på moden med eksempelvis skinny jeans, så tror jeg, at man skal se det som en modreaktion. Der har helt klart været en modsat tendens til jeans med bootcut og i det hele taget større unfittede jeans, når vi ser på det kommercielle marked.

Derudover kommer den nyere mode med skinny-jeans fra Sverige med blandt andre Acne i front, men hvis vi går længere tilbage i tiden, så kommer hele inspirationen sjovt nok fra den engelske rockscene.”

Er dansk herremode præget af en lighedskultur, hvor kønsroller, klasseskel og ambitioner bliver nedtonet, som debatøren i Politiken mener?

”England er virkelig et klassesamfund. Det er Danmark slet ikke på samme måde, så det kan være svært at sammenligne. Vi sælger faktisk mere og mere af vores herretøj til piger, men det er ikke fordi, de vil have unisextøj, de vil have herretøj. Og jeg laver herretøj.

Det værste, der findes, er unisextøj, for hvis man ikke står for noget, så står man for det hele. Piger i herretøj er omvendt ikke noget nyt fænomen, og det er heller ikke unisex i mine øjne.”

Hvilke fællestræk, synes du, at dansk herremode har?

”I øjeblikket er fællestrækket, at dansk herremode kan komme ud over stepperne. I de mest toneangivende butikker i verden vil du højest sandsynligt kunne finde nye danske herrebrands, som ikke er mere end 5-10 år gamle. Sjovt nok, er vi mange, der har stor succes i England i øjeblikket.

Rent stilmæssigt, så er det hverdagspraktisk, demokratisk tøj, som en bred skare kan gå i, og så er der helt klart også nogle visuelle fællestræk i forhold til det grafiske og de print, som vi bruger.”

Hvordan spiller herremoden i dine øjne sammen med overgangen fra dreng til voksen?

”Der er en interessant pointe der. For mig spiller det en stor rolle, og jeg kan sagtens nikke genkendende til billedet af konfirmationen, hvor man har jakkesæt på for første gang.

Jeg kan også godt se symbolværdien i jakkesættet og sammenhængen med de signaler, man sender. Jeg kan selv godt lide at gå i jakkesæt og synes egentlig, at alle mænd skal have et jakkesæt, men det er mere en stilmæssig ting. Det ser bare fedt ud.”

Kan man binde et slips forkert?

”Ja, det kan man, og hvis jeg skulle binde det, så ville det ikke være korrekt bundet ifølge reglerne, men jeg er ligeglad. Hvis du binder det rundt om panden, så har du ikke bundet det rigtigt, men om det er en enkelt eller en dobbelt windsor – det har jeg ikke tid til at gå op i.”

Hvor skal dansk herremode i din optik bevæge sig hen?

”Det skal den selv bevise. Min agenda er at arbejde med kvalitet – det er mit hovedfokus, og det er for alvor en vigtig debat. Der vil jeg også give ham (debatøren David Jenkins, red.) ret i, at i Danmark har man glemt sine traditioner for kvalitet.

Der er mange mærker, som har gode designudgangspunkter men ligner lort, fordi det er dårligt produceret. Der er mange, der springer over, hvor gærdet er lavest, og vi (Soulland, red.) er heller ikke perfekte. Det er svært at lave god kvalitet.

Jeg synes også, at det er noget, man bør snakke mere om, for vi har en tradition for godt håndværk, så hvorfor har vi ikke kunnet holde fast i det kvalitetsniveau?

Et svar kunne være, at det handler om, hvad folk vil betale for tøjet.”

I morgen kan du læse Armoire d´hommes grundlægger og designer Kjetil Aas’ syn på ny dansk herremode.